Published On: Uto, ruj 6th, 2016

DAN RS: Ustavni sud će šutjeti do konačne odluke

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 17. rujna održavanje plenarne sjednice u čiji su prijedlog dnevnog reda uključena pitanja u vezi s Odlukom Ustavnog suda BiH iz studenog 2015. godine kojom je utvrđena neustavnost odredbe Zakona o praznicima RS o 9. siječnja kao Danu RS-a, te zahtjev Narodne skupštine RS-a za njezino preispitivanje, kao i više zahtjeva za rješavanje “ustavnog spora“ između BiH i entiteta RS, priopćeno je iz Ustavnog suda BiH.
Iz Ustavnog suda ističu da je, zbog povećanog zanimanja medija, odnosno najšire javnosti u Bosni i Hercegovini pa i šire, u vezi sa spomenutim pitanjima, predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman u proteklom razdoblju objasnio proceduralne aspekte, odnosno postupak u vezi s navedenim ustavnopravnim pitanjima (između ostalog hoće li, kada i s kojim dnevnim redom Ustavni sud zasjedati).
”Pravilima Ustavnog suda BiH reguliran je način ostvarivanja javnosti rada Ustavnog suda koji se, između ostalog, realizira i obavještavanjem javnosti o pripremanju i održavanju sjednica Ustavnog suda, te davanjem obavještenja o tijeku postupka pred Ustavnim sudom”, navodi se u priopćenju.
Ustavni sud BiH, istovremeno, obavještava javnost da do daljnjeg neće davati obavještenja u vezi sa spomenutim pitanjima.
”U skladu s Pravilima Ustavnog suda BiH javnost će biti blagovremeno obaviještena o odlukama koje Ustavni sud bude donio o spomenutim, kao i drugim ustavnopravnim pitanjima koja bude razmatrao”, navodi se u priopćenju.