Published On: Sri, lis 26th, 2016

Dan Republike Srpske nije više krsna slava

Nakon što je Ustavni sud BiH poništio odredbu Zakona o praznicima RS koja se odnosila na proslavu 9. siječnja, Vlada RS utvrdila je poseban, Prijedlog zakona o Danu RS. Bošnjaci protiv.
Višemjesečno nadmudrivanje, politička kriza, verbalni sukobi unutar RS ali i cijele BiH, na kraju se svelo na provođenje odluke Ustavnog suda BiH koji je poništio odredbe Zakona o blagdanima koje se odnose na proslavu 9. siječnja. Na referendumu su građani 25. rujna odgovarali na pitanje, Želite li se 9 siječnja slavi i praznuje kao Dan Republike Srpske? I pored mišljenja građana koji su pozitivno odgovorili na pitanje, Vlada RS utvrđuje potpuno novi zakon koji više ne poznaje proslavu Dan RS kao krsne slave.
Igra terminima
“Vlada RS svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja dana RS”, navodi se pored ostalog u Prijedlogu zakona. To u praksi znači da će Vlada RS naknadno donijeti odluku na koji način će se ovaj zakon proslavljati.
Isto je urađeno kada je riječ o proslavi Pravoslavne nove godine, koja nije uvrštena u Zakon o praznicima RS ali Vlada RS svake godine, nekoliko dana prije obilježavanja donese odluku da je 14 siječnja neradni dan (ukoliko pada na radni op.a). Vlast u RS smatra da je na ovaj način izbjegla sve moguće probleme koji mogu da se jave ukoliko neko eventualno podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH.
“Tako se zove i zakon. Znači Zakon o danu Republike Srpske. I ako vas već zanima što u tom zakonu piše, piše, 9. siječnja ostaje i slavi se kao dan Republike Srpske “, kaže Radovan Višković šef kluba zastupnika u Narodnoj skupštini RS.
Zašto je održan referendum
Za opoziciju je nespojiva činjenica da je s jedne strane proveden referendum a da se s druge strane provodi odluka Ustavnog suda BiH, koji je odredbe zakona koje se odnose na proslavu 9. siječnja, proglasio neustavnim.
“Vlada RS je svjesna da je cijelu priču vodila zbog jedne obične manipulacije građanima as druge strane svjesna je da se mora poštovati odluka Ustavnog suda BiH. Građani jesu rekli da su za Dan Republike, da ga obilježavaju i da ga slave, oni su mislili da do te promjene zakona neće doći “, smatra Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a. U Prijedlogu zakona je navedeno da se na temelju potvrđene volje građana, 9. siječnja utvrđuje kao Dan RS, te da se obilježava i praznuje kao sekularni blagdan.
“Vlada Republike Srpske svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana Republike. Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u “Službenom glasniku Republike Srpske” “, navodi se u Prijedlogu o kojem će zastupnici danas (25.10) raspravljati na posebnoj sjednici.
Domovina protiv svega što je utvrđeno prije Daytonskog sporazuma
Zastupnici koalicije Domovina najavili su da neće prisustvovati zasjedanju. Potpredsjednik skupštine i član Domovine, Senad Bratić (SDA) kaže da bi Bošnjaci mogli prisustvovati zasjedanju pod uvjetom da se praznici odnose na događaje poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma. “Za nas je neprihvatlljiv bilo koji datum kojim bi se obilježavali događaji prije tog sporazuma jer Bošnjaci smatraju da je RS formirana tek nakon potpisivanja mirovnog sporazuma”, kaže Bratić.
U obrazloženju zakona se podsjeća da je Ustavni sud BiH u studenom 2015. utvrdio da članak Zakona o praznicima RS u kome piše da je 9. januar Dan Republike Srpske – nije u skladu s Ustavom BiH, da je održan referendum u Republici Srpskoj i da je 99,81 posto izašlih građana zaokružilo da 9 siječnja ostaje Dan Republike.
“Razlog za donošenje zakona po hitnom postupku sadržan je u članku 221. Poslovnika o radu NS RS kojim je propisano da se po hitnom postupku može donijeti samo zakon kojim se uređuju pitanja i odnosi nastali uslijed okolnosti koje se nisu mogle predvidjeti, a nedonošenje zakona po hitnom postupku moglo bi uzrokovati štetne posljedice po život i zdravlje ljudi, sigurnost Republike i rad organa i organizacija “, navodi se u obrazloženju Vlada RS.
Da li novim zakonom provodi odluka Ustavnog suda
Međutim postavlja se pitanje da li će ovakav prijedlog zakona zadovoljiti Ustavni sud BiH koji je u svojoj odluci iz prošle godine ocijenio da je 9 siječnja dan koji diskriminira nesrpsko stanovništvo, a taj datum se i dalje navodi u novom prijedlogu zakona.
“Nesporno je da je izbor 9. siječnja za obilježavanje Dana Republike u osporenom članku Zakona o blagdanima inspiriran 9. siječnjem 1992. godine, kada je održana Skupština srpskog naroda u BiH, bez sudjelovanja pripadnika bošnjačkog i hrvatskog naroda i Ostalih i donijeta Deklaracija, kao izraz političke volje samo jednog, srpskog naroda “, navodi se pored ostalog u odluci Ustavnog suda BiH iz prošle godine.
Pravnici, ovisno iz kojeg entiteta i naroda dolaze imaju različita mišljenja. Jedni smatraju da se radi o potpunom poštivanju odluke Ustavnog suda BiH koja se neće moći oboriti na sudu, dok drugi tvrde da ne vide kako zakon u kojem je i dalje definiran 9 siječanj može značiti provođenje te odluka. Kao i sve u BiH i oko ove odluke javnost je podjeljena, uključujući i onu stručnu, tako da je teško prognozirati hoće li ovakvo zakonsko rješenje značiti ispunjavanje odluke Ustavnog suda ili ne.
DW