DAN PREDA: Reforme u BiH gotovo potpuno zaustavljene

Zastupnik i izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda izjavio je da je činjenica da do 2019. godine nijedna od šest balkanskih država neće biti spremna za ulazak u EU i da se boji da su u BiH reforme gotovo potpuno zaustavljene.

On je naglasio da BiH gubi dinamiku kretanja prema EU, a odgovornost za napredovanje prema EU leži isključivo na vlastima BiH.

“Još imate šansu za dobivanje kandidatskog statusa, ali čini mi se da su se vlasti počele spoticati već pred imaginarnom linijom cilja”, rekao je Dan Preda i dodao da ta linija nije cilj, već start procesa prema EU.

On je za “Dnevni avaz” kazao da se od BiH sada mnogo očekuje i potrebni su odlučni koraci na europskom putu, prije svega u provođenju Reformske agende i popunjavanju Upitnika.

“Stoji činjenica da do 2019. godine nijedna od šest balkanskih država neće biti spremna za ulazak u EU”, kazao je on i dodao da su pred regijom sada dvije mogućnosti, ili da se fokusira na ispunjenje preduvjeta za članstvo, ili da se bavi drugim stvarima.

Dan Preda je poručio da je potrebno da države regije preuzmu odgovornost za brzinu svog puta integracija u EU, jer nije tajna da su reforme u oblastima demokracije i ekonomije usporene u cijeloj regiji.