Published On: Ned, ožu 1st, 2015

MAŠALA DRŽAVE: Dan nezavisnosti zemlje kojeg ne priznaje njen predsjednik

”Referendum o takozvanoj neovisnosti BiH i ubojstvo srpskog svata Nikole Gardovića 1. ožujka 1992. godine u Sarajevu, tragični su događaji koji označavaju početak rata u BiH, i zbog toga Srbi nikada neće sudjelovati u obilježavanju tog datuma”, rekao je  predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, piše Bljesak…

”Gnusno ubojstvo srpskog svata i referendum, koji je održan protiv volje srpskog naroda, bili su uvod u krvavi rat. Sasvim je jasno i evidentno da nema političara iz Republike Srpske koji to može prihvatiti kao nešto što je normalno, i zato za mene taj dan, koji se u dijelu BiH obilježava kao takozvani dan državnosti BiH, jednostavno ne postoji”, naglasio je Ivanić te dodao kako ako neki praznik duboko iritira i vrijeđa Republiku Srpsku i srpski narod u BiH, onda je to svakako 1. ožujka.

”Nadam se da će doći do sazrijevanja svijesti, posebno kod političara u Sarajevu, da odustanu od dosadašnje neprimjerene prakse iritiranja i inata, i da ćemo u nekom budućem vremenu kompromisom doći do praznika koji bi bili prihvatljivi za sve narode i građane BiH”, istaknuo Ivanić.

Prema njegovim riječima, ako se želi nešto ozbiljno napraviti u BiH, najprije se mora doći do kompromisa svih konstitutivnih naroda i ostaviti po strani svi praznici koji nekoga iritiraju.

Član Predsjedništava BiH Bakir Izetbegović čestitao je Dan neovisnosti svim građanima te podsjetio da je referendumom i odlukom građana, BiH nastavila svoj put kao kao neovisna i suverena zemlja, potvrdivši višestoljetni kontinuitet. Izetbegović je ujedno izrazio nadu u bolja vremena za BiH.

Inače, Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović bit će domaćini prijema povodom obilježavanja Dana neovisnosti, koji će biti održan u zgradi Predsjedništva BiH.

Čestitke povodom Dana neovisnosti uputio je i SDP BiH ističući da je neovisnost temelj daljne izgradnje bh. društva, koje treba i mora biti zasnovano na poštovanju drugih i drugačijih.

Jedino s takvim poštovanjem, svih međusobno, SDP-e smatra da “BiH može imati zagarantiranu budućnost i na taj način dokazati da je ovo država koja pripada svima i koja svakim danom ojačava svoj suverenitet i integritet”.

”Prošle su 23 godine otkada su bh. građani izglasali neovisnost naše države, koji su tog dana glasovali i za jednakopravnost svih naroda i građana, na svakom pedlju naše domovine”, priopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a BiH.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić je uputio čestitku svim građanima naše zemlje u kojoj se navodi kako su se ”na ovaj dan 1992. godine, izlaskom na referendum, građani Bosne i Hercegovine opredijelili da žive u samostalnoj i suverenoj državi u kojoj će svi biti ravnopravni, čime su samo potvrđeni tisućgodišnji kontinuitet postojanja, tradicija i povijest naše zemlje”.

”I pored svega, uvjeren sam da će ovaj dan istinski postati praznik svih građana Bosne i Hercegovine i dan koji će spajati, a ne razdvajati ljude na vjerskoj, nacionalnoj i svakoj drugoj osnovi. Stoga vam želim puno sreće, zdravlja i uspjeha u životu u ovim, nimalo lakim vremenima, uz nadu da će vrijeme ispred nas donijeti kvalitetniji i bolji život svih građana suverene i nezavisne, jedine nam države Bosne i Hercegovine”, naveo je u čestitci Nikšić.

Čestitke je uputio i Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić te do predsjednik Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović.

Činjenicu da se u Federaciji BiH slavi ovaj praznik, a u RS-u ne, Džaferovič je to opisao kao nepoštivanje zakona.

I Gradski odbor Demokratske fronte Željko Komšić, Mostar uputio je čestitku u povodu 1. ožujka, Dana neovisnosti BiH.

”Gradski odbor Demokratske fronte Željko Komšić, Mostar želi svim svojim članovima i simpatizerima, kao i svim građanima i građankama, čestitati 1. ožujka, Dan nezavisnosti BiH, sa željom da svi zajedno nađemo mudrosti, snage i hrabrosti i budemo glavni graditelji vlastite budućnosti koja će pružiti dobrobit svima nama, kao i našoj djeci u našoj zajedničkoj državi Bosni i Hercegovini”, navodi se u priopćenju za javnost mostarskog DF-a.

Iz te stranke navode kako je 1. ožujka najznačajniji dan u povijesti Bosne i Hercegovine. Toga dana 1992. godine održan je referendum o neovisnosti BiH na koji se odazvalo 64 posto građana, od kojih je njih 99,44 posto glasovalo za neovisnost.

Povodom Dana neovisnosti, izaslanstva državnih, federalnih, županijskih, gradskih i općinskih vlasti, kao i boračkih organizacija i drugih građana, kod spomen-obilježja Vječna vatra u Sarajevu položili su cvijeće i odali počast braniocima Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, u BiH je 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine održan referendum o neovisnosti od SFRJ, a većina se izjasnila pozitivno – glasovali su “ZA” demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.

Referendumsko pitanje je glasilo: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

BiH je dakle, proglasila svoju neovisnost 1. ožujka 1992. godine, a zemlje članice Europske zajednice su 6. travnja 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države, priznale Bosnu i Hercegovinu kao neovisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. svibnja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda.

Tako 28. veljače 1995. godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu donijela je odluku kojom je 1. ožujka proglašen Danom neovisnosti Bosne i Hercegovine.

Danas se Dan nezavisnosti obilježava samo u jednom entitetu BiH, odnosno u Federaciji BiH, a i tamo je ”podijeljeno” slavlje.

Bljesak.info