Published On: Mon, Jul 15th, 2019

DAN NACIONALNOG JEDINSTVA: Stari most večeras u bojama Turske

U sklopu obilježavanja Dana demokracije i nacionalnog jedinstva Republike Turske i sjećanja na pokušaj neuspješnog državnog udara koji se 15. 7. 2016. godine dogodio u toj zemlji održana je straža za demokraciju na Starom mostu u Mostaru uz projekciju državne zastave Republike Turske na pročelju UNESCO-ovog na daleko poznatog zaštićenog spomenika, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Mostara je na ovaj način cijelom svijetu poslana jasna poruku da se zlo koje je zadesilo Tursku prije tri godine ne smije zaboraviti i sve ljude svijeta upozoriti na opasnosti terorističkih organizacija kako se takvo što nikada i nikome ne smije ponoviti.

Direktor Instituta Yunus Emre u Mostaru Yunus Dilber ističe kako je iz Mostara na ovaj način cijelom svijetu poslana jasna poruku da se zlo koje je zadesilo Tursku prije tri godine ne smije zaboraviti, niti više ikada ikome dogoditi.

“Želimo poslati jasnu poruku s nacionalnog spomenika u Mostaru kao što je Stari most jer je to spomenike za koji svi na svijet znaju, da se dadne jasna poruka da se zle namjere organizacije kao što je FETO nigdje u svijetu ne smiju ponoviti”, kazao je Dilber za Anadolu Agency (AA).

Vicekonzul Republike Turske u Mostaru Bilal Köse je naglasio kako je pokušaj puča u Republici Turskoj koji se dogodio 15. srpnja 2016. godine bio jedan od najkrvavijih terorističkih činova u historiji te zemlje.

Napominje da je živote za demokraciju i svoju domovinu dao 251 građanin, a njih preko 2.000 ranjeno.

Svečanost povodom Dana demokracije i nacionalnog jedinstva Republike Turske u Mostaru je obilježen u organizaciji Generalnog konzulata Republike Turske u Mostaru, Instituta Yunus Emre Mostar i organizacije Kaymek Mostar.

“Sve dok budemo čuvali našu vjeru, našu povijest i našu kulturu, naše potomke, uz Božju pomoć, nitko ne može okupirati ovu zemlju i nitko ne može porobiti ovaj narod. Tursku nikada neće preuzeti nitkovi koji su prodali dušu šejtanu”, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u obraćanju večeras u istanbulskoj zračnoj luci “Ataturk”, pred više desetina tisuća građana okupljenih na skupu u povodu obilježavanja tri godine od pokušaja puča 15. srpnja 2016. godine.

U pratnji Erdogana bili su i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, prenosi bljesak.info