Published On: Uto, svi 9th, 2017

DAN EUROPE Wigemark: Vrata EU uvijek će biti otvorena za BiH

Svečanost, kojom je obilježen Dan Europe u Bosni i Hercegovini, upriličena je danas ispred Doma Oružanih snaga BiH (OSBiH) u Sarajevu.

U sklopu svečanosti, koju su organizirali specijalni predstavnik Europske unije (EU) i EUFOR, održana je vojna parada u znak potpore održivoj stabilnosti u Bosni i Hercegovini i uz sudjelovanje pripadnika EUFOR-a i OSBiH, uključujući i Vojni orkestar OSBiH.

Sudionike svečanosti, kojoj su prisustvovali bh. i međunarodni dužnosnici, te brojni gosti i uzvanice, pozdravio je specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Lars Gunnar Wigemark, istaknuvši značaj vrijednosti – jedinstva u različitosti i solidarnosti na kojima se temelji EU, a koje korespondiraju sa situacijom u multietničkoj i multireligijskoj zemlji kakva je BiH.

– Bez obzira na to kako će EU izgledati u budućnosti, uvjeren sam da je BiH dio tog projekta – kazao je veleposlanik Wigemark, naglašavajući da će vrata EU kao projekta mira i sigurnosti uvijek biti otvorena za BiH.

Dodao je da napredak na tom planu sada zavisi od BiH, te pozvao predstavnike bh. vlasti da se nastave angažirati na daljnjoj provedbi socio-ekonomskih reformi i jačanju vladavine prava, kako bi put BiH prema članstvu u EU postao izgledniji.

Veleposlanik Wigemark potcrtao je posvećenost zemalja EU-a održanju mira i sigurnosti u BiH, podsjećajući da je njegovanje tradicije konsenzusa i kompromisa ideja-vodilja na tom putu,  istovremeno, odbacijući nacionalističku retoriku koja nije u skladu s principima EU-a i nije prihvatljiva njenim zemljama-članicama.

Na značaj Dana Europe koji koincidira s Danom pobjede nad fašizmom ukazao je i komandant EUFOR-a generalbojnik Anton Waldner, istaknuvši kako  je to dan koji se u zemljama-članicama EU i zemljama kandidatima proslavlja radi promoviranja jedinstva i mira među svim narodima Europe.

Kazao je da je svečanost upriličena u glavnom gradu BiH i prilika da se oda počast vojnicima koji su položili živote za mir u BiH

– EU je jedinstven projekat u povijesti svijeta – poručio je general Waldner, istaknuvši kako ljudi u Europi žele da taj projekat nastavi živjeti o čemu, između ostalog, svjedoče i rezultati posljednjih izbora u Republici Francuskoj.

Istovremeno, istaknuo je spremnost EUFOR-a da se i nadalje angažira na postizanju održive stabilnosti u BiH, kao i posvećenost na pružanju podrške OSBiH putem osposobljavanja i obuke.

Na svečanosti u povodu Dana Europe – 9. svibnja intonirane su himne Bosne i Hercegovine i Europske unije, a ceremonija je propraćena i simboličnim nadlijetanjem helikoptera OSBiH i EUFOR-a i zrakoplova EUFOR-a, koji su nosili zastave EU i BiH.

Ceremonija, na kojoj je demonstrirana bezrezervna riješenost i puna posvećenost miru, stabilnosti, sigurnosti i prosperitetnijoj budućnosti Bosne i Hercegovine, propraćena je simboličnim polaganjem vijenca i odavanjem počasti vojnicima koji su se nesebično žrtvovali za mir u našoj zemlji, kao i dočekom i ispraćajem Zastavne postrojbe EUFOR-a.