Published On: Sub, stu 19th, 2016

"Dan D" za SDP – hoće li u drugi krug za tjedan dana?


Više od 35.000 članova SDP-a danas će moći izaći na birališta kako bi, nakon povlačenja Zorana Milanovića, izabrali novog predsjednika ili predsjednicu. SDP-ovci izlaze na izbore već drugi put ove godine, a po načelu jedan član-jedan glas birat će između sedmero kandidata – Davora Bernardića, Karoline Leaković, Orsata Miljenića, Ranka Ostojića, Tonina Picule, Gordane Sobol i Vesne Škulić, piše Tportal.
Članovi SDP-a na većinu od više od 500 biračkih mjesta moći će izaći već u devet sati ujutro, a moći će glasati do 18 sati. SDP-ovci će uglavnom glasati na biračkim mjestima po općinskim i gradskim organizacijama SDP-a, osim u Zagrebu, u kojem se glasa i u mjesnim organizacijama.
I dok će se na dobrom dijelu biračkih mjesta izbori održavati od devet do 18 sati, u manjim organizacijama, u kojima je i manji broj članova, izbori će startati nešto kasnije, ovisno o biračkom mjestu – u podne, 14 ili 15 sati.
Kao i na prošlim izborima, ukoliko taj dan nisu u mjestu u kojem se nalazi njihova matična organizacija, SDP-ovci će moći glasati i na drugim mjestima, uz predočenje dokumenta s fotografijom i stranačke iskaznice. U tom slučaju birački odbor mjesta u kojem glasaju kontaktirat će s njihovom matičnom organizacijom kako bi se tamo evidentiralo da je član glasao izvan nje.
Na samim biralištima sjedit će birački odbori u kojima su tri člana imenovana od izborne komisije, a i svaki kandidat ima pravo imenovati po jednog člana biračkog odbora. Upravo zbog toga na SDP-ovim izborima nema promatrača jer svaki kandidat ima svog člana biračkog odbora koji ima i veće ovlasti nego promatrač.
Nakon zatvaranja birališta prebrojeni podaci elektronički i faksom slat će se u središnjicu SDP-a na Iblerovom trgu, a prve neslužbene rezultate Središnja izborna komisija trebala bi objaviti u 22 sata.
Svi kandidati u središnjici će se okupiti oko 21.30, no tijekom dana i oni će glasati. Prvi će na biralište Orsat Miljenić te će u 9.30 glasati u mjesnoj zagrebačkoj organizaciji Donji grad. U 10 sati na biralište će tri kandidata – na istom mjestu kao i Miljenić glasat će Tonino Picula, Davor Bernardić glasat će u MO-u Novi Zagreb-istok, a Ranko Ostojić u SDP-ovoj gradskoj organizaciji u Splitu.
U 10.30 Gordana Sobol glasat će u mjesnoj organizaciji Podsljeme u Gračanima, dok će u 11 na biralište Vesna Škulić i to u MO-u SDP-a Stenjevac u Španskom.
Zadnja će na birališta Karolina Leaković i to u 16 sati u MO-u SDP-a Ribnjak.
Tko će postati novi predsjednik SDP-a
Ako je vjerovati neslužbenim informacijama s terena, SDP-ovci će najvjerojatnije dobiti predsjednika u drugom krugu. Najizgledniji kandidat koji bi mogao dobiti najviše glasova i tako osigurati ulazak u drugi krug šef je zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić.
Tko bi mu se mogao suprotstaviti za tjedan dana, još je nemoguće reći. Favoriti su i Ranko Ostojić i Orsat Miljenić, između kojih se, prema informacijama koje s terena dobivaju stožeri, vodi mrtva utrka. Među ljudima koji podržavaju taj dvojac postoji i neslužbeni pakt da ovog drugog podrže u drugom krugu.
No hoće li doista biti tako, teško je procijeniti. Mnogi su se od kandidata neslužbeno hvalili podrškom predsjednika županijskih organizacija, no to u stvarnosti ne znači da ih podržavaju i cijele organizacije. Više ne vrijedi ni podjela na ‘Milanovićeve’ i ‘Komadinine’ ljude te je nemoguće procijeniti kako će glasati koja organizacija.
Dnevnik.ba