Published On: Sub, ruj 17th, 2016

DAN "D" ZA REFERENDUM: Srbi očekuju razumnu odluku Ustavnog suda BiH, Bošnjaci poništavanje, Hrvati beru smilje…

Sjednica Ustavnog suda BiH počela je zasjedanje oko 9.30 sati u Sarajevu. Pred sucima Ustavnog suda danas na sjednici zatvorenoj za javnost nalaze se tri točke dnevnog reda.
Prva je zahtjev Narodne skupštine RS za preispitivanje odluke od 26. studenog 2015. godine, druga informacija o izvršenju te odluke, a treća zahtjev za donošenje privremene mjere i ocjenu ustavnosti odluke o raspisivanju referenduma koji je podnio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
On je i pokrenuo pitanje ustavnosti Dana RS u Ustavnom sudu BiH.
Podsjećanja radi, nakon odluke Ustavnog suda BiH da je 9 siječnja neustavan kao praznik RS, Skupština RS je podnijela prigovor, a Ustavni sud BiH prigovor može usvojiti, nakon čega se stvari vraćaju na početak, ili referendum o Danu RS, koji je parlament RS zakazao za 25. rujan kao odgovor na odluku najviše bh. sudske instance, proglasiti neustavnim.
Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da bi neuzimanje u obzir prigovora bilo ne dolijevanje ulja već kerozina na vatru, te da bi u BiH poslije takve odluke moglo biti svega.
Ukoliko danas,  kako je rekao, ta institucija na svojoj zatvorenoj sjednici uzme u obzir stav Narodne skupštine RS, to bi bio korak ka smirivanju političkih prilika.
“Sud ima dvije opcije, jedna koja ide ka smirivanju uzeti u razmatranje prigovor NS RS, a druga bi išla ka zaoštravanju da se donese privremena mjera.
Druga opcija bi bila izrazito rizična i dovela bi do neviđenog pogoršanja prilika. Nadam se da će Sud biti razuman i donijeti razumnu odluku “, rekao je on.
Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da će svaku odluku Ustavnog suda BiH poštovati, ali da osobno očekuje da ta institucija ne popusti pred političkim pritiskom, dok je Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, izjavio da Srbi žive 9. siječanj koji namjeravaju uvijek slaviti.
Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, rekao je da postoji teoretska mogućnost da referendum bude otkazan ukoliko Ustavni sud BiH prihvati apelaciju Skupštine.
S druge, pak, strane, Dragan Čavić, predsjednik NDP-a i predsjednik Odbora za politički sustav, pravosuđe i upravu Narodne skupštine RS, ističe da Savez za promjene neće odustati od referenduma i da očekuje da će referendum biti održan.
I on i Ivanić, koji su u petak održali sastanak u Banjaluci, očekuju referendum bez obzira na stav Ustavnog suda BiH, te ocjenjuju da ga je sada više nemoguće otkazati.
Čavić je rekao da nije očekivao da će Vlada RS izaći sa stavom da je referendum put ka provedbi odluke Ustavnog suda BiH, podsjećajući da to nije spomenuto u obrazloženju kada je donesena odluka o raspisivanju referenduma.
“Ako referendum političko sredstvo da se implementira odluka Ustavnog suda, onda je to besmisleno, ali ako je on odgovor građana na značaj 9. siječnja onda je to smisleno i mi smo u tom smislu referendum i podržali”, rekao je Čavić.
Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, izjavila je da svi politički subjekti koji su u Narodnoj skupštini RS dali punu podršku održavanju referenduma moraju ostati privrženi ideji o njegovom održavanju.
Povodom Čavićeve izjave da se bez obzira na ishod subotnje sjednice Ustavnog suda neće odustati od referenduma, Cvijanovićeva je istakla da je važno da sve političke stranke, i vladajuće i oporbene, ostanu privržene ideji referenduma.
Ona je rekla da se time želi jasno poslati poruka kakva je volja naroda u Republici Srspkoj i to je nešto što zahtijeva jedinstvo. Povjerenstvo za provedbu referenduma u RS počela je u petak informatičku obuku operatera za korištenje aplikacije za prikupljanje i obradu podataka o izlaznosti glasača, te rezultata izjašnjavanja na referendumu.
“Tijekom jednodnevne obuke tim za informacijske tehnologije pri Povjerenstvu za provođenje republičkog referenduma obučiće operatere općinskih i gradskih komisija o korištenju aplikacije za prikupljanje i obradu podataka o izlaznosti glasača i prikupljanje i obradu podataka o rezultatima glasovanja”, najavili su iz Komisije.
U međuvremenu, završeno je i tiskanje glasačkih listića, a distribucija glasačkog materijala počeće u subotu svim općinskim povjerenstvima zaduženim za provođenje referenduma.
BiH dobiva zeleno svjetlo iz Bruxellesa BiH će u utorak dobiti zeleno svjetlo za nastavak europskog puta, nakon čega slijedi dobivanje upitnika koji će testirati nedavno usvojeni mehanizam koordinacije, ocijenili su Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, i Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.
Ivanić je rekao da je BiH ispunila uvjete koje je postavila EU i da na odluku ministara ne bi trebali utjecati unutarnji problemi u BiH.
I Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, također očekuje zeleno svjetlo iz Bruxellesa, uz napomenu da najavljeni referendum u RS ne bi trebao imati negativan utjecaj na tu odluku.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x