Published On: Thu, Sep 17th, 2015

Damir Nikšić: Jezik kojim govorimo nije ni bosanski, ni srpski, ni hrvatski

“Ako ćemo povijesno, taj jezik nit je bosanski, nit je srpski, nit je hrvatski. Taj jezik je nastao tako što su hrvatski intelektualci naručili kod Vuka Karadžića da se napravi jezik koji će objediniti jugoslavenske narode za buduću Jugoslaviju “, objasnio je Damir Nikšić nastanak jezika na našim prostorima.
Na sceni je i dalje negiranje zemlje BiH i bosanskog jezika.
“Negiranje je slično poricanju. Ljudi se hrane time. Jedini način da kažeš nešto je da negiraš nekoga ili nešto drugo, jer nemaš nešto svoje reći ili raditi na sebi. Bosna duže nema, nego što postoji u svojoj historiji, koliko se negirala i dokazivala. ”
Srpski akademija znanosti i umjetnosti (SANU) je odlučila da bosanski jezik ne postoji.
“Danas je krenulo vrijeme u neofeudalizam. Vraćamo kazaljke na srednjovjekovno vrijeme, pa možemo sve odlučiti, pa i da je Zemlja ravna. To je ljudsko pravo. Isto kao što netko odluči da jezik nazove bosanskim “, rekao je Nikšić gostujući u pressing televizije N1.
On je rekao kako misli da nitko od njih nije u pravu, a zatim pojasnio i zašto:
“Ako ćemo historijski, taj jezik nit je bosanski, nit je srpska, nit je hrvatski. Taj jezik je nastao tako što su hrvatski intelektualci naručili kod Vuka Karadžića da se napravi jezik koji će objediniti jugoslavenske narode za buduću Jugoslaviju.
On je shvatio gdje je jezgra južnoslavenskih jezika, a to su bila dva mjesta – Cetinje i Dubrovnik. I onda je uzeo jezik koji spaja dijalekt i druge stvari, pa se odlučio za hercegovački jezik “, kazao je Nikšić.