Published On: Čet, ožu 14th, 2019

DALMACIJA OVAKVE LIMUNE JOŠ VIDJELA NIJE Divovski plodovi teže skoro 2 kg, daju i do dva decilitra soka, a imaju još jednu vrlo zanimljivu osobinu…

Već se u zadarskom kraju zna za neke neobične i divovske vrste limuna, poput one koju već više od 30 godina u skrivenom dvoru svog samostana uzgajaju koludrice sv. Marije, a i Zadranin Joško Kolega u svom bogatom i šarolikom vrtu rasadniku u Gaženici ima rijetku vrstu velikog kineskog limuna, koji podnosi temperaturu do minus 25 stupnjeva, kad smo doznali da su plodovi limuna kod Petra Šindije u njegovu rasadniku u Bibinjama nadmašili sve: u pet nedavno ubranih plodova bilo je 8,4 kilograma, a najveći primjerak je imao impozantnih 1,84 kg, piše Zadarski.hr.

Sad će neko vrijeme služiti kao ukras i atrakcija u prodajnim centrima “Čičvarda Šindija” u Bibinjama, uz Jadransku magistralu, i kod raskrižja Mazije, između Zadra i Ražanca.

– Prije dvije godine sam na Siciliji našao sadnice ovih velikih limuna, iskreno ne znam koji im je stručni naziv, a i inače na Siciliji, na kojoj se proizvodi najviše limuna u Europi, nabavljam svu robu, sadnice i presadnice za svoj rasadnik – govori nam Petar Šindija (69), agronom koji je stasao u davnom moćnom kombinatu PK Zadar.

– Tamo nabavljam sadnice koje uzgajam da bih mogao dalje precjepljivanjem proizvesti nove sadnice. U nas je loš poslovni običaj da uvozimo i preprodajemo gotov sadni materijal. Ja samo nabavljam osnovu od koje ću sam dalje proizvesti nove sadnice, pa sam zato i nabavio ovaj atraktivni limun.

Bibinje, Zadar, 110319.
Rasadnik Cicvarda vlasnika Petra Sindije je uzgojio divovski limun sa plodovima od gotovo 2kg.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Luka Gerlanc / CROPIX

Šindijin je limun stvarno atraktivan, s naborima po žutoj vanjskoj kožici koja podsjeća na vrstu psa šar-pej koji “nosi” tri broja veću kožu, ili na nešto ružnije, “strije” u slabo održavanih dama, i s debelom bijelom opnom oko sočnog srca s kriškama, ali nam je ipak dao – bar onaj primjerak koji nam je šjor Pero darovao – puna dva decilitra soka. Vrlo ukusnog i pomalo drukčijeg od uobičajenog okusa limuna.

Jedan dio smo degustirali u zadarskom Dopisništvu Slobodne Dalmacije te otkrili da je jako kiseo, kao “pravi” limun ali da malo “baca” na grejpfrut, a od drugog dijela smo u obližnjeme kafiću “Aba” napravili koktel s ginom, ledom i tonikom te ga nalili u očišćenu polovinu limuna umjesto čaše. Atraktivna i perfektna kombinacija.

Na matičnom stablu divovskoga sicilijanskog limuna bujaju dva nova ploda, a Šindija već u pripremi ima nekoliko desetaka sadnica iste vrste – kalemio ga je na moćnu rusku sortu limuna Poncirus trifoliata, koju je u nas gotovo nemoguće uzgajati u izvornom obliku, ali zato odlično služi kao osnova za križanje.

Limun ima jednu vrlo zanimljivu osobinu: ako su dvije različite sorte limuna jedna do druge, lako će se križati pa će nastati nova, objasnio nam je Šindija.

Bibinje, Zadar, 110319.
Rasadnik Cicvarda vlasnika Petra Sindije je uzgojio divovski limun sa plodovima od gotovo 2kg.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Luka Gerlanc / CROPIX

Zato i nije čudno da je teško pronaći stručni ili latinski naziv divovskoga limuna sa Sicilije jer i botaničari više ne mogu pratiti sve nove vrste ovog citrusa koji se uzgaja u mnogim državama toplije Zemljine hemisfere, najviše u Meksiku, pa onda u Indiji, Iranu, Španjolskoj, Argentini…

Petar Šindija svoj gigantski limun ne doživljava za atrakciju svojih ogromnih plastenika. Tvrtku “Čičvarda Šindija” osnovao je još 1993., a sada s 15 zaposlenika u devet prostranih plastenika sadi, sije, uzgaja na tisuće vrsta različitog bilja.

Od onog običnog, tisuće i tisuće presadnica nekoliko desetaka vrsta povrća, stotinjak vrsta različitog voća koje sam proizvodi iz cijepova; recimo sad klija nekoliko stotina novih sadnica prastare sorte smokve petrovke, koje presađuje s oronulog stabla-majke, mnogobrojne sorte maslina i vinove loze, penjačica, paprati, sparožine, sadnica smilja u milijunskoj količini, tamarisa koji je, ne biste vjerovali, nevjerojatno tražena sadnica, makar Šindija kaže da ju je iznimno lako uzgojiti, a nema nema ni poznatije sorte agruma kojeg nema u ponudi.

Tu su i deseci vrsta palmi, ali i brojne vrste i presadnice cvijeća i egzota, pa tropskog voća poput feoje ili ljekovitog kaktusa aloe kojim ima gotovo u svim podsortama.

Bibinje, Zadar, 110319.
Rasadnik Cicvarda vlasnika Petra Sindije je uzgojio divovski limun sa plodovima od gotovo 2kg.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Luka Gerlanc / CROPIX

Kad nas je nas je u brzom polumaratonu proveo kroz sve to raznoliko i mirisno bogatstvo – a prijetila je ozbiljna opasnost da o vrstama bilja doznamo duplo više nego što smo do sada znali – morali smo zaključiti:

Pa vi ste, Pero, bogat čovjek!

– Jesam bogat, ali ne u novcu, nego u svom ovom zelenom bogatstvu s kojim svakim dan živim. I samo da znate – nikad ne prodam sve što proizvedem, mora nešto ostati za dalje.

Rastali smo se, ne kraj onog sicilijanskog limuna zbog kojeg smo i došli, nego kraj jedne velike, predivne kamelije koju Pero drži najljepšim cvijetom i drvetom uopće.

A nama je tek tada bilo jasno zašto smo baš u ovog živahnog zanesenjaka pronašli ono čudo od limuna.