DALIPAGIĆ: Presuda vraća nadu obitelji i vjeru građana u pravosuđe

Ustavni sud BiH na 135. sjednici Velikog vijeća prihvatio je žalbu obitelj zamjenika ministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara, ubijenog u atentatu 1999. godine u središtu Sarajeva, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Obitelj se žalila Ustavnom sudu BiH da vlasti nisu provele efikasnu istragu, niti privele ubojice.

Ustavni sud BiH složio se s tvrdnjom Ivice Leutara, sina pokojnog Joze Leutara, te u predmetu AP 1220/20 zaključio da “postoji povreda prava na život zbog propusta javne vlasti da postupi u skladu sa zahtjevom ažurnosti i razumne djelotvornosti, odnosno djelotvornosti u provođenju istrage povodom događaja u kojem je apelantov otac ozlijeđen od kojih ozlijeda je kasnije podlegao. Istraga nije završena ni nakon 22 godine poslije događaja”, stoji u presudi Ustavnog suda BiH.

Zastupnica obitelji Leutar pred Ustavnim sudom BiH, odvjetnica Nada Dalipagić izjavila je za Hrvatski Medijski Servis kako je izuzetno zadovoljna presudom , te da će ju detaljno komentirati kada dobije pismeni otpravak.

Zadovoljna sam prije svega zbog obitelji koja je mom odvjetničkom uredu dala povjerenje i koji su nakon toliko godina dobili satisfakciju i nadu, kazala je Dalipagić za HMS. Dodala je kako je odluka Ustavnog suda važna zbog vraćanja vjere u pravosuđe koja je značajno poljuljana i zbog povećanja opće sigurnosti građana BiH, čemu će doprinijeti ova odluka.

Ivica Leutar, sin pokojnog Joze, izjavio je prije donošenja presude da očekuje pozitivnu odluku Ustavnog suda BiH i pokretanje nove istrage o ubojstvu njegovog oca.

Prema njegovim riječima, žalba Ustavnom sudu BiH bila je jedini način da se pokrene cijeli slučaj i da pravosudni i policijski sustav nešto urade.

Na Jozu Leutara izvršen je atentat automobilom-bombom 16. svibnja 1999. godine u središtu Sarajeva, a od posljedica zadobijenih ozlijeda preminuo je 12 dana kasnije. Nalogodavci i izvršitelji ovog zločina ni nakon 22 godine nisu otkriveni./HMS/