Published On: Sri, lip 16th, 2021

Dalija Orešković o slučaju Tomašević: Ovo je blamaža i sramota Povjerenstva

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa jučer je otvorilo postupak protiv novog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, a na sve je sada oštro reagirala saborska zastupnica Centra Dalija Orešković.

Podsjetimo, sinoć je potvrđeno da je Povjerenstvo predmet protiv Tomaševića pokrenulo zbog moguće povrede članka 15. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, odnosno imenovanja suprotno proceduri.

Članak na koji se poziva Novaković navodi da “članove upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave ima dionice ili udjele u vlasništvu (kapitalu društva) predlaže glavnoj skupštini, odnosno skupštini društva predstavničko tijelo jedinice lokalne i jedinice područne (regionalne) samouprave”.

Povjerenstvu je, dakle, potencijalno sporno to što prije imenovanja članova Uprave Gradska skupština (koja još nije konstituirana) nije dala prijedlog za to. Skupštinu Holdinga sada čine Tomašević i njegovi zamjenici, Danijela Dolenec i Luka Korlaet. Međutim, u članku 31. Izjave o osnivanju Holdinga od 29. prosinca 2017. godine navodi se da je Skupština društva nadležna odlučivati o 13 različitih pitanja, među kojima je i “imenovanje i opoziv članova Uprave”, kao i “izbor i opoziv Nadzornog odbora”.

Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, kojem je sad na čelu Nataša Novaković, u saboru je rekla da ovdje dolazi do kolizije dvaju zakona te da je Povjerenstvo od 2013. zauzelo nedvosmisleno tumačenje da u slučaju kolizije dva pravna zakona iste pravne težine prednost ima onaj zakon koji je kasnije donesen, a to je u ovom slučaju bio Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovakvu blamažu i sramotu u radu Povjerenstva nisam očekivala, ne branim Tomaševića, nego zakone

“Unatoč tome što je 2017. to Povjerenstvo uputilo vladi i Ministarstvu pravosuđa teze za izmjenu zakona kojim predlaže da se članak 15. briše, taj sporni članak, koji je sada osnova za pokretanje postupka protiv Tomaševića po službenoj dužnosti, briše iz zakona. Takav stav bivšeg saziva Povjerenstva prihvatio je i novi saziv Povjerenstva. 25. svibnja su donijeli novo tumačenje, a pet dana kasnije upućuje saboru izvješće saboru za prošlu godinu, u kojem ponovno ostaje kod svog stava da se članak 15. mora brisati iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Sve ovo upućuje na moju sumnju da je Povjerenstvo postalo igračka u rukama vladajućih”, rekla je Orešković.

Potom je bila još oštrija.

“Ovakvu blamažu i sramotu u radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nisam očekivala i moram reći da ja ovdje ne branim Tomislava Tomaševića. Ja ovdje branim zakon”, zaključila je Orešković.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x