Published On: Uto, lip 22nd, 2021

Dalić izbacio Rebića, Vrsaljka i Kramarića? Ovo je očekivanih 11 za Škotsku

ZLATKO DALIĆ u odlučujućoj utakmici skupine Europskog prvenstva večeras protiv Škotske (21 sat), prema posljednjim informacijama iz Glasgowa, izvest će iznenađujuću postavu – bez Ante Rebića kojeg je dosad forsirao na devetki i bez Šime Vrsaljka koji je dosad bio pretplaćen na mjesto desnog beka, iako je jedan od igrača koji su na turniru u najlošijoj formi.

Umjesto Vrsaljka u zadnjoj liniji trebao bi zaigrati bivši kapetan Hajduka, danas član Legije Josip Juranović. Ovo će mu biti najveća utakmica za reprezentaciju do sada i prva na velikom natjecanju. Vrsaljko nedvojbeno ne može pratiti ritam i mnogi su se pitali može li izdržati do kraja turnira.

Dalić se odlučio za promjenu. Na sjajnog Škota Robertsona, koji napada okomito po lijevoj strani i jedan je od ključnih igrača u momčadi, izbornik umjesto indisponiranog Vrsaljka šalje Juranovića na najteži ispit u njegovoj karijeri.

Iako se činilo da mu je ponestalo ideja, odlučio je isprobati do kraja i izvesti na teren još jednu postavu koja nikada prije nije igrala skupa. Izabrao je za formaciju 4-3-3 umjesto 4-2-3-1 i iz prvog sastava izbacio i Andreja Kramarića.

Marcelo Brozović, koji je Hrvatskoj, a ponajviše Luki Modriću, najviše nedostajao u organizacijskom i defenzivnom dijelu protiv Češke, vraća se u vezni red uz kapetana i Matea Kovačića. Nikola Vlašić bit će spojka na desnoj strani u napadu koji će od prve minute predvoditi Bruno Petković.

Zašto 4-3-3?

U nešto ofenzivnijoj varijanti Vlašić će funkcionirati kao drugi napadač. Hrvatska ovaj put sa zgusnutom sredinom želi dobiti bitku u sredini veznog reda, a protivničku obranu lomiti probojima Perišića s krila ili priključivanjem Vlašića.

U formaciji 4-3-3 i s povratkom Brozovića na mjesto obrambenog veznjaka zadnja linija trebala bi odahnuti, iako je u ovakvom sustavu izloženija nego u klasičnih 4-4-2. S obzirom na to da igra s centralnom špicom u sredini napadačkog trozupca, a ne s Antom Rebićem kao protiv “engleskog” 4-3-3 sustava za Wembley ili za prvi dio protiv Češke, jasno je kako je Dalić zamislio današnju utakmicu.

Promijenila se i uloga Luke Modrića, koji će sada biti više dostupan u zadnjoj trećini na mjestu polušpice. No bez obzira na sustav koji je kombinirao i u Rusiji i koji je njegova prva zamjenska varijanta, Daliću u okviru sustava nakon ideje u igri trebaju igrači na pravim pozicijama i prava forma Vlašića i Petkovića jer s njima je reprezentacija u posljednjem periodu odigrala jedine dionice koje su vrijedne spomena.

Hrvatska i Škotska večeras trebaju pobjedu za prolaz skupine, sve drugo vodi ih u sulude kalkulacije.

Očekivani sastav za Škotsku (21 sat):

Livaković; Juranović, Vida, Lovren, Gvardiol; Kovačić, Modrić, Brozović; Vlašić, Perišić; Petković.