Published On: Čet, lip 30th, 2016

DAKLE RADI SE O DRETELJU “I”: U rujnu početak suđenja za hercegovačku Loru

Kada se govori o Dretelju treba razlikovati Dretelj “I” i Dretelj “II”. Dretelj “I” je logor kojim upravlja HOS. U tom logoru zarobljenici su Srbi. A u logor ih dovode Hrvati i Bošnjaci. Dretelj “II” je logor HVO-a nakon bošnjačkohrvatskog sukoba. U Dretelju “II” Hrvati dovode Bošnjake. U isto vrijeme u Konjicu i Jablanici Bošnjaci u logore dovode Hrvate. Logore u Konjicu i Jablanici od milja zovemo “Prihvatni centri”. Jer Armija BIH nije radila zločine, pa ih ne smijemo zvati logorima.

Dretelj “I” obilježila su ubojstva, i stravična tortura zarobljenih Srba. Suđenja o toj torturi tema su ovog teksta. Logorom Dretelj “I” upravljao je dakle čovjek kojeg je postavio Blaž Kraljević. Kraljević nije priznavao HVO nego je postrojbe HOS-a smatrao dijelom Armije BIH. Dobio je i orden Armije BIH.

Danas kada se kolokvijalno govori o Dretelju onda se misli na Dretelj pod kontrolom HVO-a. O kojem također treba govoriti. No postavlja se pitanje zašto se o Dretelju “I” šuti? Budući da on nije bio ništa drugo nego hercegovačka Lora? Zašto šute Dežulović i CO? Je li jedini razlog šutnje umiješanost vrha Armije BIH?

Zanimljivo je da u slučaju suđenja Ivanu Mediću, Miljenku Nogolici i Tonćiju Rajiču za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Čapljine koj će početi 9. rujna u Sudu BiH nitko nije optužen po zapovjednoj liniji. Zašto? Možda zato što ta linija ide recimo skroz sjeverno. Prema Sarajevu. Do jednog Sefera, kojem je poslušnost iskazivao Kraljević, onaj lik kojem se Komšić divi. Lik s ustaškom kapom. Lik s ustaškim govorima. Lik o kojem Dežulović šuti. Lik koji je službeno , danas, junak političkog Sarajeva. Jer se eto klanjem srpskih vratova, tih nekih civila, borio za jedinstvenu BIH. Pa mu je to “U” nekako oprošteno.

Državno tužiteljstvo je najavilo saslušanje 14 svjedoka, vještaka psihijatra te ulaganje 179 materijalnih dokaza. Po procjeni Tužiteljstva, za to će biti potrebno oko 20 sati.

Pet svjedoka, kako je kazalo Tužiteljstvo, imat će mjere zaštite identiteta.

”Njih četiri od tih pet su bili žrtve ovih djela”, rekao je tužitelj Stanko Blagić.

Obrane optuženih su najavile da će prijedlog svojih dokaza iznijeti nakon što Tužiteljstvo završi s postupkom.

Tužiteljestvo BiH tereti Medića, Nogolicu i Rajiča da su od 5. svibnja do 17. kolovoza 1992. godine sudjelovali u nezakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju, pljačkanju imovine te prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti u logoru Dretelj.

Prema Tužiteljstvu, optuženi su bivši pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

S njima je bio optužen i Miroslav Hrstić, ali Sud je u travnju ove godine razdvojio postupak u odnosu na njega, javlja BIRN – Justice Report.