Published On: Čet, kol 23rd, 2012

DAJTE NAM ASADA EVO VAM LIJANOVIĆ: Amerikanci i Turci pripremaju Platformu i za Siriju

Američki i turski službenici sastali su se u četvrtak u Ankari da postave osnove za “operativni mehanizam” pripremanja za post-Asadovo razdoblje u Siriji u kojoj već 17 mjeseci traje narodna pobuna, doznaje se iz turskih diplomatskih izvora.

O principu ovog mehanizma odlučeno je tijekom posjete američke državne tajnice Hillary Clinton 11. kolovoza Istanbulu, nakon što je SAD objavio da će ubrzati kraj režima u Damasku.

Diplomati, vojnici i službenici sigurnosnih službi, predvođeni pomoćnicom državne tajnice Elizabeth Jones, i pomoćnik državnog podtajnika za vanjske poslove Halit Dževik, s turske strane, imaju cilj da usklade odgovore u odnosu na sirijsku krizu u vojnoj, političkoj i obavještajnoj domeni, naveo je isti izvor.

Razgovori ove grupe odnosit će se na prijetnju koju predstavlja kemijski arsenal kojeg na raspolaganju ima režim predsjednika Bašara el-Asada i na rizik da Sirija postane svetište za oružane pokrete kao što su Kurdistanska radnička stranka i mreža El-Kaida.

Turci i Amerikanci trebaju se dotaknuti i humanitarnih pitanja i koordinirati eventualno formiranje tampon-zone na turskoj granici u slučaju velikog priliva sirijskih izbjeglica.

Turska trenutno zbrinjava više od 70.000 sirijskih izbjeglica i upozorava da ne može prihvatiti više od 100.000.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare