Published On: Čet, lis 27th, 2016

Daily Mail piše o prvom arapskom gradu u BiH i bijesu stanovništva

U bosanskom mjestu Tarčin izgrađen je Sarajevo Resort Ovsenik, prvi grad naseljen isključivo arapskim stanovništvom. U ograđeni kompleks lokalno stanovništvo pristupa jedino pod uvjetom da će raditi kao posluga ili osoblje zaduženo za čišćenje.
Ljutiti domaći stanovnici zbog toga su pokrenuli prosvjede, kako javlja Daily Mail. Prosvjedne kampanje započete su letcima na kojima žene nose burku uz poruku “Odlazite”. Mjesto je jako osigurano, a vlasnici se ne žele “miješati” s lokalnim stanovništvom. Navode da imaju svoju tradiciju, način ponašanja, oblačenja i vjere.
nvestitori s Bliskog Istoka izgradili su 160 luksuznih domova, a arapski je službeni jezik grada. Domovi se pojedinačno prodaju za 150 tisuća eura. U reklamama za Sarajevo Resort Ovsenik, Bosna se naziva zemljom muslimana kojoj je Alah podario predivnu prirodu.
Investitori planiraju udvostručiti veličinu privatnih sela. Lokalni mediji žalili su se na nezakonitost ovih postupaka, smatrajući da strane sile ne smiju kupovati dijelove zemlje i braniti domaćim ljudima da mu prilaze.
Večernji List