Published On: Sat, May 25th, 2013

Dačić za osnivanje 'balkanskog vijeća'

 Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je u četvrtak u Podgorici kako bi zemlje zapadnog Balkana trebale osnovati neko zajedničko tijelo poput skandinavskih zemalja kako bi si olakšale zajedničku suradnju i pozicioniranje na vanjskom tržištu.
“Moramo tražiti zajedničke interese. Ne vjerujem u ljubav između bivših jugoslavenskih naroda i narodnosti, jer da je ona iskreno postojala, ne bismo ni ratovali”, rekao je Dačić na završetku velikog poslovnog skupa u Bečićima pokraj Budve.
Dačić je kazao da ni danas ne treba težiti za nekom novom Jugoslavijom i da je umjesto toga potrebno da države zapadnog Balkana definiraju zajedničke interese.
Srbijanski premijer smatra da zemlje zapadnog Balkana trebaju formirati neko zajedničko tijelo, “nekakvo balkansko vijeće”, poput skandinavskih zemalja. To vijeće, kako je objasnio, olakšao bi njihovu međusobnu suradnju, a omogućio bi i bolje pozicioniranje tih zemalja na europskom i svjetskom tržištu.
Po njegovoj ocjeni, u regiji još ne postoji puna multilateralna suradnja nego više bilateralni odnosi između pojedinih zemalja.
Dačić kaže i da se zapadni Balkan ne može dijeliti “carskim rezom”, po konceptima srednjeg vijeka, pa da Slovenija i Hrvatska budu dio EU-a, a da druge zemlje ostanu u njezinu predvorju.
HINA