Published On: Uto, ožu 5th, 2013

Dačić: Thaci se boji Republike Srpske na Kosovu

BRUSSELES – Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je u današnjoj rundi dijaloga u Bruxellesu postignuta jedino načelna suglasnost o formiranju zajednice devet srpska općina na Kosovu, ali ne i dogovor o nadležnostima te zajednice.
Srpski strana, kazao je Dačić, traži mnogo vijeća ovlasti za tu zajednicu nego što je Priština spremna prihvatiti.
Dačić je, poslije sastanka s kosovoskim premijerom Hashimom Thacijem i visokom predstavnicom EU Catherine Ashton, naglasio da će se nova runda pregovora biti 20. ožujka.
“Srbija želi dijalogom riješi sva otvorena pitanja, ne prevashodno zbog dobivanja datuma početka pregovora o prijamu u EU, već da bi se uklonio paralelizam institucija na Kosovu”, rekao je Dačić.

On je naglasio da je dobar način za to upravo prijedlog srpskog strane da se formira zajednica srpska općina, pod uvjetom da su dvije strane spremne na kompromis.
Premijer Srbije je sastanak ocijenio kao konstruktivan, dodavši da je postignut izvjestan napredak, a razlike postoje o tome kako se biraju organi i kakve su nadležnosti zajednice srpska općina.
Dačić je rekao da srpski strana smatra da sadašnje nadležnosti nisu dovoljne da zajednica srpska općina bude “značajan faktor na političkoj sceni Kosova”.
Premijer Srbije je ocijenio da, mada za sada nema dogovora, postoji mogućnost da se idućih nedjelja dođe do kompromisa.
Na pitanje o ome kako gleda na izjavu Hašima Tačija poslije današnje runde dijaloga da ni pod kojim uvjetima Priština neće prihvatiti izvršna ovlaštenja zajednice srpska općina, Dačić je odgovorio da Priština stalno ponavlja da ne želi na Kosovu nastane “nešto kao Republika Srpske” u BIH .
Dačić je u vezi s tim naglasio da je “sigurno da nadležnosti zajednice srpska općina, onako kako su definirane našom platformom, nisu na razini nadležnosti koje ima Republika Srpske”.
Kako je ukazao Dačić, “ovo su teški pregovori koji treba ukloniti paralelizam institucija i da se izrazi specifičnost srpski zajednice i srpske naroda na Kosovu, a to je nemoguće onim što nude kosovski zakoni”.
Po riječima Dačića, takve potrebne nadležnosti se ne podrazumijevaju po kosovskim propisima.
Premijer Srbije je, međutim, primjetio da i na razini srpska općina na Kosovu postoje dosta široke ovlasti, a da na nivou zajednice moraju postojati organi koji bi formulirali njihovu zajedničku politiku.To su organi koji donose odluke, utječu na kadrovska pitanja, dodao je Dačić.
“Ne znam da li mogu reći da li sam određeni optimista, ali u interesu je svih da dođe do dogovora”, ocijenio je Dačić.
“Ono što nitko ne može očekivati ​​je to da Srbija zbog dobivanja datuma pregovora s EU učini nešto što nije u nacionalnom i državnom interesu”, istaknuo je premijer.
S druge strane, rekao je Dačić, moguće je sve ono što se ne kosi “s načelima i pravednim prijedlogom koji smo mi dali za osnivanje zajednice srpska općina”.
Dačić je zaključio da je u suštini ostalo malo vremena jer se neki dogovor – što želi i Ketrin Ešton, mora postići prije 16. travnja, kada Europska komisija i visoka predstavnica EU podnose Vijeću ministara EU izvješće o napretku u dijalogu, što je presudno da EU donese odluku o utvrđivanju datuma početka pregovora o prijamu Srbije u Uniju.