Published On: Sri, sij 2nd, 2013

Dačić: Svake godine 70.000 Srba manje

U Beogradu se  održala manifestacija “Ulica otvorenog srca“, a program ove tradicionalne manifestacije je posvećen humanitarnoj akciji “Bitka za bebe“, javlja dopisnik agencije Anadolija (AA).
Središnja manifestacija svečano je otvorena u podne u Svetogorskoj ulici u središtu Beograda, a prisutnima se obratio i premijer Srbije Ivica Dačić, koji je poručio da se Srbija mora boriti protiv bijele kuge.
“U Srbiji se godišnje rodi 70.000 beba, a umre 110.000 ljudi, što znači da nas je svake godine 70.000 manje. Treba nam više djece, inače će Srbija odumrijeti”, istakao je Dačić.
Dačić je napomenuo i da država mora poticati raznim mjerama rađanje djece, kroz vraćanje dječijeg dodatka, ukidanja dažbina na opremu i hranu za bebe..
“Ja se u ime vlade obvezujem da ćemo pomoći”, istakao je premijer Srbije, koji je ujedno prisutnim građanima čestitao novu godinu.
Predsjednik Fonda B92 Veran Matić napomenuo je da je taj fond u prethodnoj akciji uspješno riješio pitanje inkubatora.
“Ovogodišnja akcija usmjerena je na opremanje beogradskih porodilišta, a ja pozivam sve Beograđane, kao i sudionike ovogodišnje manifestacije “Ulica otvorenog srca”, da budu humanitarni tako što će dati svoj doprinos kupovini 55 CTG aparata”, kazao je Matić.
Nadalje, predsjednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić rekao je da je grad Beograd uradio mnogo važnih stvari koje se tiču poticanja politike rađanja
“Grad pomaže porodilje s najmanjim primanjima i one koje ne rade, svaka beba dobija bebi paket, istakao je Antić i dodao da te mjere koštaju 10-tak milijuna eura godišnje.
Pod sloganom “Ulica otvorenog srca kuca za bebe” organizirana je prodaja prigodnih suvenira, kao i postavljeni štandovi namijenjeni za prikupljanje dobrovoljnih prihoda za kupovinu CTG aparata za mjerenje otkucaja srca novorođenčeta.( Anadolija)