Published On: Pet, tra 5th, 2013

Dačić: Srbiji nuđena samo kapitulacija

BEOGRAD – Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da Beograd želi postići sporazum s Prištinom, ali da je Srbiji ponuđena samo kapitulacija, na koju ne može pristati.
“Ne možemo potpišemo kapitulaciju. Dijalog s Prištinom je bio takav da je samo nedostajao vagon u kojem bismo potpisali kapitulaciju. Pregovori su doveli do potpune farse”, ocijenio je Dačić.
On je za “Večernje novosti” rekao da su moguće samo neke male korekcije onoga o čemu je bilo riječi u Bruxellesu i da pregovora u suštini više neće biti.
Premijer Srbije je dodao da se “ništa” ne može prihvatiti i da je cilj da se ukinu srpske institucije i sjever Kosova integrira u prištinski sustav.
“‘Nešto’ bi se moglo prihvatiti. Ako dođemo do tog ‘nešto’ mogli bismo ga prihvatimo. Zato će u narednim danima zaista biti vrlo važno dobro promisliti. Narod treba biti svjestan težine situacije u kojoj se nalazimo”, rekao je Dačić .
On je pojasnio da je u Bruxellesu ponuđeno da se formira zajednica srpskih općina koja ne bi imala izvršna ovlaštenja, odbijeno je da postoji Apelacioni sud na sjeveru Kosovske Mitrovice, a NATO neće jamčiti da kosovska vojska neće dolaziti na sjever.
“Možemo prihvatiti, samo pod uvjetom iu slučaju da procijenimo da bi odbijanje ovakvog sporazuma, koji bih prije nazvao nametnutim prijedlogom, bilo katastrofalno po zemlju”, naveo je Dačić.
On je dodao da odbijanje znači ne samo zaustavljanje europskih integracija u naredne dvije godine nego i ekonomskog razvoja, nove pritiske, i to ne samo političke, nego, vjerojatno, i podršku nekim daljnjim secesionističkim pokretima i snagama unutar Srbije.
Dačić je naveo da, nažalost, Srbija ovo pitanje ne može riješiti bez Zapada, a njezini prijatelji s Istoka su trenutno udaljeni od ovog političkog procesa.
“Thaci je već rekao da će samo Kosovo pokušati integrira sjever. Kad to prevedemo na običan jezik, znači da mogu se očekuju pritisci, pa, čak i primjena sile u određenim situacijama, što može izazvati veliku regionalnu nestabilnost”, dodao je Dačić.
Radio-televizija Srbije saznaje da je krajnji rok za odgovor Srbije na prijedlog koji je dobila u Bruxellesu utorak u 16 sati i da državni vrh smatra da je ponuda loša – ali će “presjeći tek kad razmotri sve posljedice i prihvaćanja i odbijanja”.
“Danas” piše da ministri u Vladi Srbije očekuju da ih premijer i prvi potpredsjednik Aleksandar Vučić danas na sjednici Vlade informiraju o tome koji je plan Beograda u vezi s mogućim dogovorom s Prištinom i ponudom EU. Za sada, ocjenjuje list, nema izgleda da bi o ovoj temi mogla biti zakazana i vanredna sjednica Vlade.