Published On: Pon, velj 4th, 2013

DAČIĆ: Srbija neće biti prijetnja Bosni i Hercegovini

Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić izjavio je u nedjelju kako njegova zemlja neće biti prijetnja Bosni i Hercegovini, konstatirajući kako će budućnost Bosne i Hercegovine ovisiti isključivo o narodima koji u njoj žive.
“S naše strane neće prijetiti nikakva opasnost po teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a također smatramo da nitko nema pravo mijenjati Daytonski sporazum (na način) koji bi ugrožavao opstanak Republike Srpske odnosno bez suglasnosti sva tri naroda i oba entiteta”, kazao je Dačić u intervjuu za BHT 1.
Na upit kako komentira izjave predsjednika RS Milorada Dodika da BiH za petnaestak godina vjerojatno više neće ni postojati, Dačić je odgovorio kako se ne kani “baviti projekcijama” o budućnosti BiH, no istaknuo je kako je uvjeren da je i u interesu bosanskih Srba da se sve odvija u miru i kroz dijalog.
“O budućnosti BiH će se odlučivati demokratskim sredstvima kako je to predviđeno i u svim drugim normalnim državama”, kazao je Dačić.
Srbijanski je premijer kazao i kako je njegova vlada zagovornik suradnje među zemljama regije u procesuiranju počinitelja ratnih zločina.
“Ukoliko postoji spremnost i drugih država mi smo spremni potpisati sve odgovarajuće dokumente koja bi proistekli iz takvih inicijativa”, kazao je Dačić.
Potvrdio je nastavak borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije u Srbiji, pri čemu će se koristiti i svi sporazumi o policijskoj suradnji potpisani s drugim državama.
“Spremni smo čak i da predmete vodimo zajedno i tu ne postoji nikakva dvojba”, kazao je Dačić dodajući kako je suradnja policija država regije bolja nego što je to politička.
“To je i dobro jer kada bi postojale granice u borbi protiv kriminala postojala bi i mogućnost da neka od država bude oaza za skrivanje različitih ljudi koji pokušavaju izbjeći kaznu”, kazao je Dačić.
HINA