Published On: Fri, Aug 23rd, 2013

Dačić: Srbija čvrsto stoji iza Republike Srpske

Srbija čvrsto stoji iza Republike Srpske kao entiteta definiranog Dejtonskim sporazumom i Vlada Srbije nastaviće da učvršćuje veze sa Republikom Srpskom, izjavio je danas srbijanski premijer Ivica Dačić.

“Vlada će, bez obzira na rekonstrukciju, nastaviti politiku približavanja i uspostavljanja sve čvršćih i jačih veza Republike Srpske i Srbije”, rekao je Dačić novinarima u Palači Srbije  poslije sastanka s premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Dačić i Cvijanović istakli su da će biti nastavljen rad na prioritetnim projektima, prvenstveno iz područja energetike na Drini.

“Obratio sam se talijanskom premijeru s ciljem da se ubrzaju proceduralne stvari, jer je projekt na Drini izuzetno važan i poticajan i za druge investicije koje će doći”, rekao je Dačić.

Dodao je da ne želi da govori o političkim stvarima, ali da Srbija smatra da nema promjene Daytonskog sporazuma bez suglasnosti sva tri naroda i dva entiteta u BiH.

“Kako će se to dogovarati, stvar je građana u BiH, entiteta, naroda … Za Srbiju je važno da se sačuvaju mir i korektni odnosi i, naravno, Republika Srpska kao entitet u skladu s Daytonskim sporazumom”, rekao je Dačić.

Najavio je da će na jesen u Srbiji biti održana zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske.