Published On: Uto, ruj 29th, 2020

DAČIĆ SDA NAZVAO RUŽNIM IMENOM: “Ovi Ajatolasi iz Sarajeva sada govore Azerbejdžan; Pa kako vas nije sramota, đubrad jedna”

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kritizirao je sinoć lidere Bošnjaka iz BiH jer se zalažu za neovisnost Kosova, a podržavaju teritorijalni integritet Azerbejdžana.

“Ovi ajatolasi iz Sarajeva sada govore Azerbejdžan, Nagorno-Karabah, teritorijani integritet. Pa kako te nije sramota, đubre jedno, a zalažeš se za priznanje Kosova? Gde su tu principi”, rekao je Dačić na televiziji Hepy.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je jučer da armenska strana snosi punu odgovornost za izbijanje sukoba u oblasti Nagorno-Karabah, čime je izravno podržao Azerbejdžan u sukobu s Armenijom oko te većinski armenske regije, koja se nakon šestogodišnjeg rata odcepila od Azerbejdžana i proglasila neovisnom državom.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, dužnosnik SDA, glasao je prošlog tjedna na sjednici Predsedništva BiH da BiH prizna neovisnost Kosova, podsjeća B92.

Dačić je sinoć upitao i “misle li Europa i SAD misle da će Srbija da dozvoli da bude džamahirija” na Balkanu i ocijenio kao “povjesni” dogovor Srba i Hrvata u BiH.

On je kazao i da Srbi ne umije da predstave sebe kao žrtve.

“Umjesto da mi kažemo da su Srbi u BiH žrtve muslimanskog nacionalizma i vjerskog fanatizma, ispada da smo mi glavni problem za BiH”, naveo je Dačić.

Dačić je rekao da je burno reagirao i kada je austrijski kancelar Sebastijan Kurz bio u Beogradu i da se zbog toga predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “malo naljutio” na njega.

“Rekao sam mu: “Kako vas nije sramota, zabranjuješ džamije u Beču, a hoćeš ih ovde kod nas”. On se zalaže za članstvo Kosova u Intrepolu i došao je tu, bio sam veoma nervozan, što da radim”, rekao je šef srpske diplomacije./HMS/