Published On: Uto, tra 23rd, 2013

DAČIĆ: Sada će pritisnuti i Srbe u BiH da pristanu na promjene Daytona

BEOGRAD – Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će se nakon parafiranja sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine izvršiti pritisak na Srbe u Republici Srpskoj da pristanu na reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma.
– Prije 700 godina Srbija je bila stara Srbija, Kosovo, Raška, ali danas je premalo Srba na tim prostorima.Danas su strateški i državni interesi Srbije na nekim drugim prostorima. Naprimer, u BiH živi više od milijun Srba. Sljedeća stvar će biti pritisak na Republiku Srpsku. Biće pritisci da se revidira Dejtonski sporazum. Pa nije nama Kosovo jedino pitanje kojim trebamo da se bavimo – rekao je Dačić za Radio televiziju Srbije.
On podsjetio je da je uvođenje sankcija vođama Srba u BiH devedesetih godina doprinijelo formiranju Republike Srpske.
– Da Slobodan Milošević nije uveo sankcije vođama Srba u BiH, kada su muslimansko-hrvatske vojne snage bile pred Banjalukom, danas ne bi bilo ni Dejtonskog mirovnog sporazuma ali ni Republike Srpske – rekao je Dačić.
Napomenuo je da je Srbija devedesetih godina uvelike precijenila svoje snage što joj je nanijelo teške posljedice nakon toga.
– Ni sama Rusija nije mogla prekraja granice pri raspadu SSSR-a, te su mnogi Rusi ostali izvan granica i bez državljanstva. Precijenili smo svoje snage oko Kosova devedesetih i ranije i to se više ne smije dogoditi – smatra Dačić.
Izjavio je da je sporazum postignut s Prištinom dogovor s najvećim garancijama koje je Srbija mogla postići u postojećim geostrateškim okolnostima.
– Dobili smo jamstva od onih koji zapovijedaju, a to je da kosovska vojska ne smije doći na sjever Kosova.To je prvi put da smo dobili takve garancije. Dobili smo ih od generalnog sekretara NATO Andersa Fogh Rasmussena – otkrio je Dačić.
Napomenuo je da buduća kosovska vojska neće moći ući na teritoriju četiri općine na sjeveru Kosova.
– Može doći na sjever samo uz pristanak NATO, i to u slučaju prirodnih katastrofa, i samo uz pristanak Srba na sjeveru. Mi nismo mogli postići veću garanciju – rekao je Dačić.
Istakao je da postignuti sporazum ne vidi kako povijesni već samo kao jedan u nizu dogovora Srbije i Kosova.
– Ovo nije kraj, već neko prolazno vrijeme, jer je krajnji cilj vraćanje Kosova u kakve takve ustavne okvire Srbije, jer o priznavanju neovisnosti nema ni govora – istaknuo je premijer Srbije.
On je naglasio da se Srbija ne može kroz cijelu povijest sama boriti protiv cijelog svijeta.
– Dajte da budemo pametni da zajedno odigramo ovu igru ​​oko Kosova, da ne doživimo sudbinu sa nekih drugih teritorija. Dajte da pobijedimo na pametan način umjesto boreći se sami protiv cijelog svijeta, jer u tome ne možemo uspjeti – poručio je Dačić.
Napomenuo je da je ulazak u Europsku uniju nacionalni i strateški interes Srbije.
– Naš narod treba živjeti bolje, zato što je Rusija daleko, zato što ne možemo sami okruženi NATO i EU, i jer više ne možemo imati bolju budućnost izvan europskih integracija – rekao je Dačić.
Podvukao je kako ne bi volio da Albanija postane dio zapadnog svijeta prije Srbije.
– Naš narod zaslužuje da ne bude siromašan. Dajte da budemo pametni, da nam ne bi sutra i Albanija bila Zapad. A ako se to dogodi, mislim da bi kao narod trebali izvršimo kolektivni harakiri – istaknuo je Dačić.