Published On: Sat, Aug 8th, 2015

Dačić ponudio pomoć Hrvatskoj oko Salopeka

Srbija je ponudila Hrvatskoj pomoć u naporima da bude oslobođen hrvatski državljanin Tomislav Salopek, koga su zarobili islamisti u Egiptu.
Pomoć je u ime Srbije ponudio srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić, koji je razgovarao sa hrvatskim ministrom vanjskih poslova Vesnom Pusić u Kairu, gdje je bio na otvaranju novog Sueckog kanala, prenio je “Blic”.
Dačić je rekao da je Pusić i obitelj kidnapiranog građanina Hrvatske sreo u hotelu u kome su zajedno odsjeli i da im je ponudio svu pomoć u ime Srbije i kao predsjedavajući OEBS-a u akciji koju vode za oslobađanje otetog Salopeka.
“Zahvalili su mi za ponudu. Rekli su da imaju dobru suradnju sa egipatskim vlastima i njihovim sigurnosnim službama i da im dodatna pomoć nije potrebna”, naveo je Dačić. Prema njegovim saznanjima, hrvatske i egipatske vlasti sada pokušavaju dobiti dodatno vrijeme za oslobađanje otetog Tomislava Salopeka.
Tomislav Salopek otet je prije dva tjedna nedaleko od Kaira gdje je radio za francusku kompaniju. On je otet iz službenog vozila na putu do posla.
“Islamska država” objavila je snimak na kome Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca sa nožem u ruci i čita sa lista papira da će ga otmičari ubiti u roku od 48 sati ako egipatska Vlada ne oslobodi uhićene pripadnice ove terorističke organizacije. Rok koji su dali islamisti za oslobađanje Salopeka istekao je jučer, objavila je Srna.