Published On: Sub, pro 16th, 2017

Dačić: Politika Hrvatske prema Srbiji se svodi na antisrpsku histeriju


SRPSKI šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je da se politika Hrvatske prema Srbiji “svodi na antisrpsku histeriju”, poručivši kako treba gledati u budućnost, reagirajući na podizanje kaznene prijave protiv bivših pripadnika JNA za raketiranje Banskih dvora 1991.

“Dokle ćemo ići u prošlost?”

Dačić je, kako prenosi Radio-televizija Srbije (RTS), na pitanja novinara da prokomentira najave iz Zagreba o pokretanju kaznene odgovornosti protiv petorice pripadnika bivše JNA, državljana Srbije, za raketiranje Banskih dvora i Hrvatske 1991., rekao kako bi i Srbija mogla pokrenuti u parlamentu deklaraciju o genocidu Hrvatske nad Srbijom u Drugom svjetskom ratu te da bi mogla tražiti odštetu za Prvi svjetski rat, jer su “oni nas napali, a ne mi njih”.

“Dokle ćemo ići u prošlost, valjda ćemo gledati u budućnost”, rekao je Dačić.

Hrvatska policija je u srijedu kazneno prijavila šestoricu pripadnika bivše JNA koje sumnjiči da su planirali, organizirali i izvršili napad na Banske dvore, i to dvadeset šest godina nakon njihova raketiranja.

Dačić se zapitao kako bi svjetska javnost reagirala da, “kao što je Tuđman u svojim memoarima napisao da je sretan što nije oženjen Srpkinjom ili Židovkom”, predsjednik Srbije izjavi nešto slično.

Šef srpske diplomacije izjavio je u povodu odluke SAD-a da prizna Jeruzalem glavnim gradom Izraela da je to “veoma osjetljivo pitanje” te da sukob Izraelaca i Palestinaca dugo traje, a obostrano rješenje potrebno je naći “kroz dijalog”.

“Kosovo je naš Jeruzalem”

“Srbija ostaje pri svom principijelnom stavu… Ova odluka neće imati reakciju s naše strane”, rekao je Dačić na tiskovnoj konferenciji u Ministarstvu vanjskih poslova dodajući kako izjašnjavanje Srbije ne bi pomoglo da se to pitanje riješi.

On je istaknuo kako Srbija izuzetno cijeni principijelno stajalište Izraela da ne prizna jednostrano proglašenu neovisnost Kosova te da to pozitivno djeluje na kvalitetu i sadržaj odnosa.

“Kosovo je naš Jeruzalem”, poručio je Dačić na konferenciji Godine jubileja izraelskog veleposlanstva u Beogradu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare