Published On: Sub, velj 16th, 2013

Dačić: Pokušavamo definirati autonomiju Srba na Kosovu

Tražimo formiranje zajednice srpskih općina s jasnim nadležnostima – obrazovanje, prosvjeta, pravosuđe u prvom i drugom stupnju, lokalnu policija koja će imati odnose s prištinskim vlastima, ali i s Beogradom, kazao je Ivica Dačić

Srpski premijer i glavni pregovarač u dijalogu s Prištinom, Ivica Dačić izjavio je na TV Pink kako Srbija neće ukinuti svoje institucije na Kosovu bez međunarodno zajamčenog dogovora o tome šta će ih zamijeniti.

– U pregovorima pokušavamo definirati autonomiju Srba na Kosovu. To je za nas autonomija u autonomiji. Tražimo formiranje zajednice srpskih općina s jasnim nadležnostima – obrazovanje, prosvjeta, pravosuđe u prvom i drugom stupnju, lokalna policija koja će imati odnose s prištinskim vlastima, ali i s Beogradom – rekao je Dačić i priznao kako je pitanje hoće li to Priština prihvatiti.

Dodao je kako 19. veljače u Bruxellesu nastavlja dijalog s kolegom Thacijem i istaknuo kako prijedlog Beograda ne znači da bi Srbija trebalo rasformirati svoje institucije i “Srbe natjerati u prištinske institucije”. On drži kako je to “prijelazno kompromisno rješenje koje bi moglo biti prihvatljivo i za Albance”.
– Pitanje je hoće li to Priština prihvatiti. Ako Priština to ne želi, Srbija sigurno neće ukidati svoje institucije. Ali, i za nas je apsolutno neprihvatljivo da se Srbi apsolutno trebaju uključiti bez ikakvih svojih institucija u prištinske institucije. Mi moramo, s druge strane, znati kako sada ne govorimo ovdje o nečemu što imamo pa ćemo dati, mi ovde govorimo što možemo spasiti – priznao je Dačić.