DAČIĆ: Očekujem velike pritiske o razgovoru o Kosovu

Vicepremijer Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je pred sutrašnje pregovore Beograa i Prištine u Bruxellesu da nema promjena u stavovima Srbije, da će srpska strana biti konstruktivna, ali da nijednim potezom neće priznati neovisnost Kosova.

“Očekujemo napredak, ali ne po cijenu naših nacionalnih interesa”, rekao je Dačić novinarima na Međunarodnom sajmu EXPO 2015. u Milanu, na obilježavanju Dana Srbije, javio je Tanjug. Upitan gdje su “crvene linije” srpskog izaslanstva, on je rekao da je “sve diskutabilno osim priznavanja Kosova”.

“Nijednim svojim potezom ne želimo priznati neovisnost Kosova, a sve što je iznad toga je prihvatljivo. Zato smo odbijali do sada sve neizravne pokušaje da se kroz neutralne pregovore propagira ili definira neovisnost Kosova, a tako ćemo se ponašati i dalje”, rekao je Dačić.

On je dodao da iz Milana putuje pravo u Bruxelles, gdje će se pridružiti premijeru Srbije Aleksandru Vučiću. Kako je naveo, očekuje velike pritiske.

“Prema saznanjima iz diplomatskih krugova, mnogo se očekuje od tih razgovora. To nesumnjivo znači da će pritisak biti veliki, ali Srbija će sigurno imati konstruktivan prilaz kao i do sada. Da li će doći do konstruktivnih dogovora ne ovisi samo od nas, već i od druge strane koje je odbijala složiti se s nekim prijedlozima poput Zajednice srpskih općina”, rekao je Dačić.

Nova runda dijaloga između Beograda i Prištine, koja je predviđena za 23. lipnja, bit će ključna za proces normalizacije odnosa i za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije s Europskom unijom do kraja godine.