Published On: Pon, ožu 18th, 2013

DAČIĆ: Ne izdajemo Kosovo

ivica dacic o gay paradi

Devet godina od pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji obilježeno je danas akademijom u Narodnom pozorištu u Beogradu, odakle je premijer RS-a Ivica Dačić poručio kako Vlada neće izdati svoj narod ni srpsku ideju o Kosovu i Metohiji, a patrijarh Irinej da u svim razgovorima o Kosovu i Metohiji Srbija treba kao najvažniji zahtjev da postavi povratak Srba na te prostore, javlja Tanjug

 
Premijer i patrijarh su podsjetili kako za zločine koji su počinjeni nad nealbanskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji i dalje nitko nije odgovarao i naglasili kako Srbija treba da učini sve kako se
takvo  nešto nikad ne bi ponovilo.
“Vlada Srbije nikada neće izdati svoj narod ni srpsku ideju o Kosovu i Metohiji, ali sa druge strane će se uvijek rukovoditi neposrednim životnim problemima građana koji žive na Kosovu i Metohiji”, kazao je premijer Dačić i naglasio kako je povratak svakog Srbina na Kosovo i Metohiju herojsko djelo.
Premijer je kazao kako “treba da se pripremamo i da pripremamo naš narod da živimo u situaciji kada nam je ta teritorija praktično okupirana”, i dodao da “od toga kako ćemo se organizirati, zavisi i naša budućnost”.
On je kazao kako je uvjeren u postizanje pravednog i poštenog rješenja za Kosovo i Metohiju, jer se samo tako mogu osigurati uvjeti  za miran i dostojanstven život u pokrajini. Prema njegovim riječima, imamo samo jedan put – a to je put dijaloga i mirnog rješavanja problema.
“To je dug i težak put, pun iskušenja i uvjeren sam da ćemo doći do pravednog i poštenog rješenja, jer samo tako možemo osigurati  uvjete za miran i dostojanstven život u južnoj pokrajini u skladu sa europskim civilizacijskim normama”, kazao je Dačić.
Dačić je naglasio kako samo jaka Srbija može da spasi Kosovo i Metohiju, a ne Srbija koja je ponižena, ne samo onime što se događalo već i odnosom svojih nekadašnjih saveznika.
On je poručio kako se samo jedinstvenom i mudrom politikom može očuvati interes naroda na Kosovu i Metohiji.
“Nemamo prava na improvizaciju”, poručio je Dačić, istaknuvši kako je takozvano kosovsko pitanje suštinsko pitanje budućnosti Srbije.
Patrijarh srpski Irinej je kazao kako  u svim razgovorima koji se vode o Kosovu i Metohiji Srbija treba da postavi uvjet i zahtjev da se protjerani Srbi vrate na te prostore, i naveo kako je u tom posljednjem progonu Srba – sa Kosova i Metohije protjerano više od 240.000 ljudi.
Srpski patrijarh je kazao kako je najvažnije da se obnovi narod na Kosovu i Metohiji, jer nam ne vrijedi mnogo obnavljanje crkava, manastira, ruševina ako nas tamo ne bude.
“Moramo biti ujedinjeni, da imamo svi jedno mišljenje, stav i ideal i jednako mislimo o Kosovu i Metohiji”, rekao je srpski patrijarh, istaknuvši  kako je dužnost države Srbije da se najveći dio prognanih vrati na svoja ognjišta.
“Kosovo jeste naše, bit će naše i ostati će naše”, naglasio  je patrijarh i, praveći paralelu s Jevrejima, kazao kako su oni čekali 2.000 godina kako bi se vratili u Jerusalem.
On je naveo kako je za samo dva dana uništeno ono što je stvarano stoljećima, uništen narod i njegove svetinje koje su to i za cijeli svet, i dodao kako su stradale crkve i manastiri koji predstavljaju ne samo srpsku već i svjetsku kulturnu baštinu.
“Ima li većeg zločina. Grob nije neprijatelj, grob smeta i želi se da se izbriše svaki trag srpskog naroda”, rekao je patrijarh i podsjetio kako za te zločine nitko nije odgovarao, a “da smo mi slučajno nešto tako učinili, na nas bi se obrušio cijeli svijet”.
On je dodao kako je tragedija iz 2004. godine veća i od stradanja 1690. godine, odnosno seobe Srba, istaknuvši kako se sve to odvijalo pred očima kulturne i napredne Europe i Amerike.
Akademiji su nazočili i ministar kulture Bratisav Petković, ministar rudarstva Milan Bačević, generelani tajnik  vlade Veljko Odalović, predsjednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju i građani.
(Fena/eb)