Dačić: Nadam se da ćemo ući u EU pre nego što se raspadne

BLED – Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na Bledu da je i Europskoj uniji danas, imajući u vidu postojeće okolnosti, potrebno da ostvari “pozitivan poen”, a da je upravo Zapadni Balkan mjesto gdje je to moguće postići i da je i za Uniju važno da se proces proširenja nastavi.

Obraćajući se učesnicima panela o Zapadnom Balkanu na Bledskom strateškom forumu, on je podsetio da je situacija u kojoj se EU sada nalazi mnogo gora nego prije nekoliko godina, kada je Junker, predsjednik Europske komisije, davao izjavu da neće biti proširenja do 2020. godine – u međuvremenu se desio Brexit, pobejda Donalda Trumpa, migrantska kriza, terorizam.

“Tako da mislim da je i Europskoj uniji u ovom tenutku potreban pozitivan poen. A gde će ga ostvariti, šta će to pozitivno EU uraditi i gde uopšte može da ima pozitivan poen – mislim jedino ovde u našem regionu”, rekao je Dačić.

Zato je važno, dodao je on, reći i da je za EU bitno da se proces proširenja nastavi. “Ili ćemo ući u EU, ili ćemo se pridružiti EU, ili će ona nama.

Nadam da ćemo ući u EU pre nego što se raspadne”, rekao je Dačić.

On, međutim, ukazuje da region toliko kasni za EU da se zaista stvara utisak da nikad nećemo ni ući u Uniju.

To, kako kaže, utječe na ocjenu o EU kao organizaciji koja nema pravedan odnos prema zemljama Zapadnog Balkana.

“Ne mogu da verujem da su sve zemlje postale članice Unije baš zato što su ispunile sve kriterije i mogu da se okladim da, kad bi sad ponovo ulazile u EU, bar trećina ne bi prošla te kriterije”, smatra Dačić.

Ako nas ne prime u EU, duhovito je primijetio Dačić, mi ćemo tražiti prijem u SAD. ”

Ako nas ne prime u EU, imam ”prijetnju” za SAD – mi ćemo tražiti prijem u Sjedinjene Američke Države. Bliži smo od Havaja u svakom slučaju”, rekao je Dačić.

more recommended stories