Published On: Sri, lis. 4th, 2017

DAČIĆ: Kako će nakon Katalonije objasniti Srbima u RS da ne idu na referendum

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne očekuje od zemalja Europske unije, nakon događaja u Kataloniji, kažu da su pogriješile što se tiče Kosova.

“Mislim da je to nerealno očekivanje. Oni kada griješe griješit će do kraja. Onda bi morali da pljunu sami na sebe. Oni su nas bombardirali zbog Kosova. To može Donald Trump reći za bivšu američku politiku, može reći neko novo vodstvo neke države. Međutim, obit će se sve njima o glavu”, kategoričan je Dačić.

Žao mu je što je danas riječ o Španjolskoj, jer je to prijateljska zemlja sa Srbijom, koja nije priznala neovisnost Kosova, izjavio je on za “RTS”.

Prema njegovim riječima, priznavanjem jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova otvorena je “Pandorina kutija” i dogodilo se ono što smo upozoravali da će se dogoditi, i neće se zaustaviti na Kataloniji, pošto takvih separatističkih pokušaja ima još u Europi.

“Otvorena je Pandorina kutija. Na primjeru Kosova je rečeno: mogući su jednostrani potezi i onda ćete ovisiti od naklonosti velikih sila”, naglasio je Dačić.

On kaže da mu smetaju dvostruki aršini međunarodne zajednice, ali to, kako je rekao, neće promijeniti stav Srbije koja je za očuvanje teritorijalnog integriteta Španjolske.

“Mnoge zemlje imaju drugačije stavove kada je riječ o njihovim problemima, kada taj problem dođe u njihovo dvorište u odnosu na ono što se dogodilo na Kosovu. Kosovo ne može biti izdvojen i specifičan slučaj”, rekao je šef srpske diplomacije.

Komentirajući to što nije bilo reakcije Europske komisije na postupanje španjolske policije, on je rekao da, kada su njihovi interesi u pitanju i kada politički nešto odluče, oni uvijek nađu način da to opravdaju.

Upitan za grafite koji su osvanuli u Vojvodini kojim se srpska sjeverna pokrajina poredi s Katalonijom, i činjenicu da je Nenad Čanak bio u Kataloniji tijekom referenduma, Dačić je rekao da to još jedna potvrda da nije samo u Bruxellesu nakaradna politika, već da je ima i među predstavnicima u Srbiji.

“Kada Republika Srpska najavi mogući referendum, onda je to antieeropsko, antisrpsko ponašanje. Kako će objasniti nakon Katalonije Srbima u BiH da ne trebaju ići na referendum”, pita se Dačić, prenosi Tanjug./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer