Published On: Ned, velj 17th, 2013

Dačić: Dosta više priče o izborima

Ivica Dačić (Foto: Tanjug, arhiva)
Beograd – Nenormalno je da u trenutku kada predstavnici vlade nastoje riješiti važna državna pitanja, jedino pitanje u Srbiji jeste kada će biti izbori, kaže Dačić.

Ivica Dačić (Foto: Tanjug, arhiva)

“Ako neko hoće da ide na izbore, neka ide na izbore. Dosta mi je više tih priča. Da li idemo na izbore ili u Bruxelles da branimo Srbiju. Mi se ovdje ubismo, a jedina priča koja ovdje postoji je o izborima”, rekao je premijer Srbije.
“Nenormalna je situacija da idete u Bruxelles, Abu Dhabi, Moskvu, Washington, a da svaki dan glavno pitanje u Srbiji bude kada će izbori. Izbori će biti onda kada vladajuća koalicija odluči ili će biti redoviti”, rekao je Dačić.“Evo sada izjave da izbora neće biti do lipnja, ali će biti na jesen. Pa čekaj, zašto bi ja onda išao raditi loše stvari, a da onda poslije toga budu izbori i da na vlast dođu neki drugi “, upitao je premijer. Dačić je najavio da će u predstojećoj rundi dijaloga s Prištinom tema biti kako se Kosovo i Metohija u političkom smislu organizira dok se ne razriješi pitanje statusa, ističući da Srbija sudjelujući u tim razgovorima ne čini korake ka priznanju nezavisnosti Kosova. “Srbija neće priznati neovisnost Kosova, ali može prihvatiti da to što se zove Kosovo bude organizirano na takav način da Srbi mogu zaštititi svoje interese i da imaju zajednicu srpska općina “, izjavio je Dačić, ističući da takozvane paralelne institucije neće biti ukinute dok god ne budu dogovorene nadležnosti zajednice srpska općina.

 

“Da budemo iskreni – ja sam tamo sam. Sa druge strane nije samo Thaci. Sa druge strane su oni koji odlučuju, koji podgovaraju Tačija da ne ide ka dogovoru nego da dalje radikalizuje stvar “, rekao je Dačić.

 
On je podsjetio da platforma predsjednika Srbije, koju su potom podržali vlada i parlament, govori o tome da Srbija ne priznaje neovisnost, ali da priznaje Kosovo kao cjelinu koja je definirana rezolucijom 1244 i daje prijedloge kako da se Kosovo u političkom smislu organizira dok se ne razriješi statusno pitanje.“Ja dolazim do zaključka da najveći dio onih koji su podržali ili napadali Platformu nisu je ni pročitali “, ocijenio je Dačić. “Idemo u Bruxelles razgovarati o funkcioniranju institucija, znači s jedne strane o razrješenju paralelizma institucija, as druge strane o posebnosti Srba, kako to definira Catherine Ashton, odnosno šta bi tamo postojalo kao autonomija, odnosno zajednica srpska općina “, objasnio je Dačić. On je istakao da je opasno živjeti u fatamorgani, jer niti je Kosovo nezavisno, niti Srbija ima pun suverenitet na Kosovu , tako da su neophodna rješenja koja će proisticati iz realnosti. “I što su učinili za 5 godina!? Za 5 godina neovisnosti došli su do 90-ak država koje priznaju neovisnost Kosova. U redu. Ali, mogu još 100 godina da postoje, a da ne budu priznati od strane Ujedinjenih naroda “, ocijenio je Dačić dodajući da” niti je Kosovo neovisno niti Srbija ima svoj puni suverenitet na Kosovu “.On je istakao da ga prevashodno zanima interes građana Srbije , a ne njegova osobna politička dobrobit, a da pregovore s Prištinom, ukoliko netko smatra da ih može efikasnije vodi, treba to i reći. “Mi smo sami sebi najveći neprijatelj, jer ne znamo što hoćemo . S tog aspekta nije lako voditi izaslanstvo Srbije u Bruxelles, jer ja treba da na licu mjesta donosim odluke za koje ne znam da li će ovdje neko da ih podrži ili neće da ih podrži, jer svatko na svoj način tumači našu državnu politiku “, rekao je Dačić. On je ponovio da nema ukidanja bilo kakvih institucija dok se ne dogovori što će biti umjesto njih. “Ja sad treba ih ubeđujem da mi tamo nemamo policiju, a sami Srbi kažu da imamo. Pa čekaj, šta mi pričamo!? Ja treba da ih ubeđujem da mi nemamo policiju, a sami im Srbi dali registarske tablice i podatke. Pa o čemu mi pričamo!? ” “Ja samo tražim od ovog naroda da se izjasni što hoće. Što hoćete, bre!? Mislim, kojim putem ćemo ići!? “