Published On: Sri, stu 6th, 2013

Dačić će tražiti poništenje izbora na sjeveru Kosova

Dačić i kosovski premijer Hashim Thaci sastat će se u srijedu s visokom predstavnicom za vanjsku politiku Europske unije Catherine Ashton, a kako se očekuje, pridružit će im se i srbijanski vicepremijerAleksandar Vučić.

Razgovori Ashton-Dačić-Thaci planirani su još ranije, a srbijanski premijer izjavio je da će jedna od tema sutrašnjeg sastanka u Bruxellesu biti poništenje izbora na sjeveru Kosova, gdje je u nedjelju grupa maskiranih srpskih huligana upala na nekoliko biračkih mjesta, polupala glasačke kutije, uništila dio izbornog materijala i ozlijedila dvije osobe.

‘Na sastanku s Ashton i Thacijem jedna od tema razgovora bit će i poništenje izbora na sjeveru Kosova, kao i na svim mjestima gdje su Srbi bili onemogućeni glasovati i gde su bili zastrašivani’, rekao je Dačić za portal telegraf.rs.

Dačić je najavio da će tema bruxelleskog sastanka biti i formiranje Zajednice srpskih općina (ZAS), predviđeno sporazumom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Prema ranijim izvješćima beogradskih medija iz Bruxellesa, ocjene su da će na sastanku Dačić-Ashton-Thaci glavna tema biti posljedice lokalnih izbora na Kosovu i mogućnosti ponavljanja izbora u sjevernoj Mitrovici, kako bi se potom mogla formirati ZAS.

Izvjestitelji iz Bruxellesa naglašavaju da će to biti zahtjev Beograda, jer bi se – preuzmu li Albanci vlast u sjevernoj Mitrovici – formiranje ZAS-a bilo nemoguće praktički ni politički.

Bez snažne Zajednice srpskih općina ni kosovski Srbi ne mogu se uvjeriti u to da im zajednica kao institucija jamči da će i kroz sustav vlasti u Prištini biti zaštićeni njihovi interesi, ocjenjuju beogradski mediji.

Predstavnici srpskih lista na kosovskim lokalnim izborima su jednoglasni u ocjeni da najveću odgovornost za neregularnost izbora ima međunarodna zajednica.

Zbog incidenata na sjeveru Kosova koji su rezultirali prekidom glasovanja na nekoliko biračkih mjesta, Središnje izborno povjerenstvo nema konačne podatke o izbornom procesu.

Kako je ranije najavljeno, službeni rezultati izbora trebali bi biti priopćeni najkasnije 6. studenoga, ali je vjerojatno da će, zbog incidenata na sjeveru, kompletni podaci kasniti jer još nije poznato hoće li i na koliko biračkih mjesta izbori biti ponovljeni, pa bi prijelomni moment mogao biti dogovor u Bruxellesu.