‘Da smo pristali na ultimatum SDA ušli bi smo u krizu direktnog rušenja države’

bigger (9)Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija odbacio je optužbe čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) da SDP najnovijim potezima i raskidanjem koalcije SDA – SDP generira novu krizu u BiH.

“Odgovorno tvrdim da smo pristali na njihov (SDA) ultimatum i pustili da država bude na privremenom financiranju, kako bi sada ušli u krizu za koju SDP ne bi želio odgovarati jer bi to bila kriza koja bi bila direktno rušenje države. Čuo sam da nema za što me nisu optužili u Sarajevu, Tuzli, Zenici…

Između ostalog, jedan me novinar u Sarajevu pitao: „Kad ste dogovorili s Čovićem treći entitet kao uvijet. Vidite dokle to ludilo ide. Zvao sam gospodina Čovića kako bi ga upitao da nije negdje pričao kakvu glupost. On je odgovorio: ‘Bože sačuvaj, da si to sa mnom dogovorio, gdje bi mi bio kraj’. Radi se o tome da se očigledno vodi specijalni rat. Ne postoji nikakav tajni dogovor. Sve što sam radio je javno”, izjavio je Lagumdžija danas u Zenici, gdje je u tijeku sjednica Glavnog odbora SDP-a .

On je precizirao da su pozicije SDP-a jasne, a to znači “Sejdić – Finci” – DA, tri izborne jedinice – NE“.

Lagumdžija je rekao da je SDP upozoravao SDA kako od njih očekuje da se pridruže odgovornoj politici, da se dođe do proračuna BiH.

“Rekli smo im, da ukoliko žele zemlju voditi u dalji kaos odlukom o privremenom financiranju, da to nećemo prihvatiti. Smatrali smo da je državni ptroračun test za sve nas, je li SDA spremna za promjene, za reforme“, rekao je predsjednik SDP-a.

On je na kraju kazao kako premijeri SDP-a na nivou FBiH i u županijama imaju stalne opstrukcije u provođenju ekonomskih i socijalnih reformi te u implementaciji izbornih rezultata.

“Upozoravali smo Sulejmana Tihića i javno i na sastancima najužih rukovodstava dvije stranke, da mi zaista smatramo da SDA treba i može da se transformira iz pokreta u jednu umjerenu modernu stranku i da je to interesu čitave zemlje. Nažalost, proračun i posljednja događanja su pokazali da se u tome nije uspjelo“, kazao je novinarima u Zenici predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.