Published On: Uto, svi 24th, 2022

Da reisu-l-ulemina „naša zemlja“ postane stvarno naša

Zanimljivo je uočiti kako Bošnjaci često govore o hrvatskoj „agresiji“ na BiH, a nikada ni ne spomenu što su ti Hrvati i Hrvatska učinili za postojanje BiH. U aktualnim kompliciranim i zapaljivim odnosima čak se ni reisu-l-ulema nije uspio izdići iznad toga.

Piše: Josip VajdnerKatolički tjednik

Nakon govora koji je u Sarajevu, u nedjelju 22. svibnja, na sjednici Sabora Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, održao reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, nije se moguće oteti dojmu kako su u prvom planu političke, a ne religijske konotacije i sadržaji. Dakako, s obzirom kako je to njegovo građansko pravo, ne bi ga se trebalo posebno tretirati da nije nekolicine lakonskih ocjena o uzrocima stanja, koje izgovorene od takvog vjerskog autoriteta, neminovno proizvode problematičan odjek u i onako „izborno“ zapaljivoj javnosti.

Od „agresije“ do „izbora“

Između ostaloga, ukazao je na političku i sigurnosnu krizu te za to upro prstom u: „Aspiracije naših susjeda, njihovo neumjesno miješanje u sve i svašta i našoj zemlji“. S tim u vezi – a u odjeku ruske invazije na Ukrajinu – spomenuo je i „agresiju na BiH“ prije 30-ak godina, ne navodeći pri tom izričito nikoga, ali se iz konteksta spominjanja „presuda za genocid“ i „udruženog zločinačkog pothvata“, može zaključiti kako misli i na Srbiju i na Hrvatsku.

S time što je ovu drugu otvoreno prozvao. „Pitanje izbornog zakona postalo je pitanje svih pitanja u nama susjednoj Hrvatskoj, koja se otvoreno miješa u politička pitanja u našoj zemlji, vrši pritisak na naš narod, optužujući ga da uskraćuje politička prava hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini“, rekao je ef. Kavazović te zaključio: „Istina je da Bosna i Hercegovina treba bolje zakone, ali njih treba da donose njeni politički predstavnici, bez prijetnji iz Hrvatske ili Srbije.“

Također, uz ostalo, etničke segmente od kojih je sazdana BiH usporedio je s osmanskim autonomnim vjerskim zajednicama miletima. „Nakaradne podjele društva, po principu miletskog sistema s kraja XIX stoljeća, ne mogu biti osnova za modernu državu“, kazao je reisu-l-ulema te nakon navođenja kako IZ-a BiH provodi svoju misiju, pozvao: „Na izborima i za državna tijela i za tijela Islamske zajednice moramo dati naše povjerenje onim ljudima i snagama koje će biti u stanju izdržati politički pritisak koji je sve jasnije izražen.“

Hrvatska „agresija“?

Ostavljajući Srbiju i srpsku politiku po strani, jer su oni i onako priča za sebe koja se odviše često vrti oko velikosrpske zamisli, valja zapitati kakve su to „aspiracije“ hrvatskih susjeda? Što to Hrvati, pa i politika iz Hrvatske želi postići u BiH? Žele li u konačnici uzeti dio teritorija za sebe?

U traženju odgovora, prvotno je nužno konstatirati kako se svakom, iole pri pameti, Hrvatu okrene utroba kada Bošnjaci u svoj govor unesu političku premisu „hrvatske agresije“ na BiH.

Jer naprosto je razvidno kako to vrijeđa ne samo ljudsku inteligenciju nego i cijeli narod.

Prisjećajući se ne tako davne prošlosti, valja (ponovno i ponovno) zapitati: kakva je to država koja dok planira agresiju pušta da oružje za „neprijateljsku“ stranu ide preko njezina teritorija; da istim putem dolaze vjerski fanatici (mudžahedini) koje će se boriti protiv te „agresije“; da otvara vrata izbjeglicama tj. članovima obitelji tih istih muškaraca protiv kojih će ratovati?

Nadalje, kakva je to glupava zemlja koja će ući u savezništvo s onim na koga je vršila agresiju i, vojno gledano – u trenutku potpisivanja sporazuma u Washingtonu u ožujku 1994. – počela nadjačavati?

Konačno, kakav su to Hrvati malouman agresorski narod koji je, s Muslimanima pa poslije Bošnjacima, dva puta sudjelovao u stvaranju države Bosne i Hercegovine: prvi put izjasnivši se na referendumu 1992. za neovisnu BiH i drugi put poduzevši vojne operacije 1995. koje su primorale srpsku stranu na pregovore iz kojih je kreirana država u Daytonu?

Pošteno bi bilo kada uvaženi reisu-l-ulema govori u ovom kontekstu – ako već drugačije ne može pojmiti žalosni sukob između ova dva naroda – da uz spominjanje „agresije“ uvaži i navede ove činjenice koje bi jamačno doprinosile relaksaciji odnosa danas.

Hrvatima su ogadili BiH

Oni su pak nikada gori od vremena posljednjega rata. I to ne zahvaljujući tomu što su Hrvati nešto u poraću nažao učinili Bošnjacima, nego upravo suprotno: jer je bošnjačka dominantna politika sve učinila da – kako se svojedobno izrazio gosp. Haris Silajdžić – „ogadi Hrvatima“ BiH. Ono što je dogovoreno u Daytonu 1995. upravo je ta strana, uz pomoć intervencija tupavih i bezobraznih međunarodnih predstavnika, politički izigrala te Hrvate gurnula u naručje srpskoj politici koja vodi ka secesionizmu.

Političko vodstvo Hrvatske, kao supotpisnice sporazuma na temelju kojega je stvorena današnja BiH, ima i pravo i obavezu zanimati se za stanje najmalobrojnijega naroda u BiH.

Kamo sreće da je ef. Kavazović u pravu pa da nije takvo ozračje nepravde i da se Hrvatska nema što „miješati“ u politička pitanja u ovoj zemlji te ukazivati da bošnjački narod „uskraćuje politička prava hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini“.

Poslije svih pokušaja pregovora o izmjenama Izbornog zakona, kada se vidjelo kako su Bošnjaci došli samo „pro forme“, bez ikakve stvarne želje za dogovorom, uistinu je neodgovorno i neozbiljno reći: neka bolje zakone za ovu zemlju „donose njeni politički predstavnici“, a nastojanja Hrvatske ocijeniti „prijetnjama“.

Da, nužno bi bilo, ali kada je toliko očito da se scenarij nametanja političke volje u izboru člana Predsjedništva BiH, priprema za niže razine vlasti – pri čemu bi Hrvati de facto imali manje političkih prava nego nacionalne manjine u normalnim zemljama – onda se nastojanja iz Hrvatske ne mogu drugačije protumačiti nego kao vršenje obveza preuzetih potpisivanjem Daytonskog sporazuma.

Uvažavanjem „nacionalnog“ do „Švicarske“

A tamo se vodilo načelima uvažavanja i toga „nacionalnoga“ zbog kojega je, u konačnici, i vođen taj nesretni rat izazvan željom „da svi Srbi žive u istoj zemlji“. Primjeri suvremenih država gdje postoji više konstitutivnih naroda ukazuju kako je to nužno uvijek činiti, te stvarati okvir u kojemu će se svi osjećati prihvaćenim i zadovoljnim. Slikovito kazano, nužno je u ovakvoj složenoj zemlji, stvarati takvo ozračje da djeca današnjih Bošnjaka, Hrvata i Srba, mogu zajedno držati zastavu BiH dok gledaju kako nogometna (ili koja druga) bh. reprezentacija bilo gdje nastupa.

Što znači da tu zastavu, neovisno što svatko može imati i svoju nacionalnu („ljiljane“, „šahovnicu“, „četiri S“), doživljava dijelom svoga identiteta. A to uz političke pretpostavke moraju činiti također: mediji pa i religijske zajednice.

Mnogi su već bezbroj puta ukazali na primjer Švicarske koja je to uspjela ostvariti. Nije išlo jednostavno i nije išlo odjednom. Potrebno je možda i više (od) stoljeća, ali je ta zemlja danas pojam za materijalno blagostanje, a njezina nogometna izabrana vrsta na smotri najboljih u Kataru 2022. Dok se Bosna i Hercegovina, zahvaljujući sljepoći njezinih političkih ideologa, među kojima bošnjački unitaristi imaju istaknuto mjesto, godinama koprca zapetljana u ratne teme. Zato je besmisleno dovođenje u vezu „miletskog sistema“ s nužnošću uvažavanja „nacionalnoga“ zarad stvaranja zajedničkoga identiteta. I baš zbog toga je pogubno ponovno davati na izborima glas onima koji neće biti spremni čuti i prepoznati što im drugi imaju kazati te interese države i budućih pokoljenja staviti ispred vlastitih profita.

Samo će na taj način „naša zemlja“, što reisu-l-ulema u različitim padežima, u svome rečenom govoru, koristi šest puta (očito misleći samo na svoj narod), biti stvarno zemlja i Bošnjaka i Hrvata i Srba, a ne nedođija iz koje „nestranački kadrovi“ gledaju kako će otići./HMS/

 

guest
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Đikan
Đikan
1 mjesec prije

U BOSNI žive Bošnjaci i dvije samoproglašene nacionalne manjine i dijaspora susjednih zemalja

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

Meni se čini tu najviše žive i.d.i.o.t.i. poput tebe i provokatori.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

ne čini ti se to je realnost

VukčićHrvatinić🇭🇷
VukčićHrvatinić🇭🇷
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee 🐉🐲
1 mjesec prije

Smješne su iskompleksirane Holiday Inn93 baliye s tim njihovim izjavama,zabavno je čitati i promatrati kako pjene i očito je i sigurno da su u dubokoj krizi i očaju jer su nemoćni!

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  VukčićHrvatinić🇭🇷
1 mjesec prije

stručni izraz ; koprcaju se 🍻

Allah je velik - američki šuupak je još veći!
Allah je velik - američki šuupak je još veći!
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee 🐉🐲
1 mjesec prije

u mom selu kažu “komprcaju se” 🙁 pa ne znam koje je ispravno 🙁 …

Last edited 1 mjesec prije by Allah je velik - američki šuupak je još veći!
Stranput
Stranput
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

tako je bollero

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Stranput
1 mjesec prije

Jami jednu hurmu, lakše se diše.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

šooćire ooo šilježe 🐲🐉

New Turac
New Turac
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

Cijeli vas problem je sto zelite vladati nad Hrvatima umjesto s Hrvatima. Tako nećete daleko dogurati

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

Hahahaha samo vi nas potu,rad jadna BEZ IMENA ubjedite da vi postojite i da imate neko IME hahahaha VI STE OSUNE,ĆENA IZDAJNIČKA POT,URAD …VI STE ATAVIZAM POVJESTI ….VI ĆE TE NESTATI JER NE POSTOJITE !!!!

Lola
Lola
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

U Bosni i Hercegovini žive Hrvati, Srbi i takozvani bošnjaci!

Kiseljak
Kiseljak
Šta ti kažeš na ovo?  Lola
1 mjesec prije

U BiH svi žive izgleda osim hr njih ni na mapi nema.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
1 mjesec prije

sutra svi đuture se vraćaju u našu 🇭🇷 HB

Last edited 1 mjesec prije by Bruce Lee 🐉🐲
vitina
vitina
1 mjesec prije

Ako sam dobro razumio “uvaženog” reisu-l-ulemu Kavazovića da politiku prenesem na obitelj, ako je muž pijančina i nasilnik koji redovito maltretira svoju ženu i dijecu, tu nesmije nitko da se miješa ni otac ni brat od žene, pa čak ni socijalne službe ni policija, nego to oni sami trebaju da riješe. Ako je i od Kavazovića………….

Zgembo
Zgembo
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 mjesec prije

Ne smiju, ako su otac i brat od žene već sudski osuđeni za pokušaj ubistva nevinog muža u udruženom poduhvatu sa pozadinom otimanja imovine. To nije žena, to je kuja.

New Turac
New Turac
Šta ti kažeš na ovo?  Zgembo
1 mjesec prije

A sto je otac zlocinac to ti nije problem

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  New Turac
1 mjesec prije

Ma jok, kod njiha je vazda žena pod nasiljem- jedini krivac.
I silovana žena je krivac što je silovana. Njihova logika.

Stranput
Stranput
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

tako je bollero

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Stranput
1 mjesec prije

šta si kiban,kmee

Zgembo
Zgembo
Šta ti kažeš na ovo?  New Turac
1 mjesec prije

Pa dobro, otac jeste malo oštro reagirao na udruženi zločinački poduhvat žene i svastike, pa ih sve šornuo mae-geri nogom u glavu. Ali znao je granicu pa je stao.

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Zgembo
1 mjesec prije

Dzaba krečite pot,urad ,VI NE POSTOJITE ,čim bude prvi sukob na Balkanu VI NESTAJETE ,a do tada se još malo pjenite…..OSUNE,ĆENA IZDAJNIČKA POT,URAD BEZ IMENA ,VJERE,POVJESTI I ČASTI.

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Zgembo
1 mjesec prije

Sve da je i istina što pišeš, a nije, to ne ide tako. To je čisto nasilje i fašizam.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 mjesec prije

ako je i od kafezovića bruka je 😁da na svoj način završim vašu misao cijenjeni Vitina …golemo.l.p

Martina Mlinarević
Martina Mlinarević
1 mjesec prije

RH je zbrinjavala i prehranjivala na desetke tisuća muslimanskih izbjeglica te nažalost davala logističku potporu proterorističkoj SDA i njezinom oružanom krilu Armiji BiH, koju je i naoružavala oružjem kojim su poslije ubijani Hrvati u BiH, nakon agresije Armije BiH na hrvatski etnički prostor…

Kvico
Kvico
1 mjesec prije

Sto onda neprestalno zovu MZ da intervenira ako su to pitanja medju nami za resavat i ako se nebi Hrvacka tribala da se petlja u resavanje problema?

Dostan
Dostan
1 mjesec prije

A što ste učestvovali u stvaranju ove nakarade od države?
Šta Hrvati BiH imaju od ovakve BiH?
Briti i Ameri vas koristili da odradite na terenu prljav posao za njih ili nešto treće?

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Dostan
1 mjesec prije

Trebali smo ostati u tvojoj smrdiji ?!

Dostan
Dostan
Šta ti kažeš na ovo?  Nisam kriv
1 mjesec prije

Ne, već ostati na svom dijelu, stvarno ne trebamo jedni drugima, niti treba iko odrađivati prljave poslove za koje nema interesa.
Pretpostavljam da si Musliman pa ostani u svojoj smrdiji, ja ću u svojoj Republici Srpskoj, Hrvati u HB Herceg Bosni i sve ok.

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
1 mjesec prije

Steže se obruč oko nas muslimana svaki dan imamo nove neprijatelje ko god misli da će EU dozvoliti bakirev kriminalni kalifat u evropi taj je glup i tup kao i bakir sejdo i ostali lopovi i idioti. Moji muslimani gledajte se dobro sa komšijama kršćanima kao i ja jer će vam trebati a radikali če biti zatvoreni i izolirani jesam musliman al nisam glup

VukčićHrvatinić🇭🇷
VukčićHrvatinić🇭🇷
1 mjesec prije

Tu je riječ o islamofašistima i nezahvalnim čergarima tj.islamističkim teroristima! Republika Hrvatska tj. Hrvati su samo na prehranu i smještaj baliya i smrdljivih dimijetina i njihovog nakota potrošili oko 2 milijarde dolara a da ne govorimo o opremanju,naoružavanju,obuci itd. muđahedina iz tzv.harmije no sada će biti druga priča!🇭🇷

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Reise, ne trudi se- sda nemere spasiti na izborima ni Allah od poraza. Kamoli da možeš ti. Previše je toga bilo lošega, da bi Bošnjaci to mogli progutati i opet njih birati. Komunjare opet jašu u vlast.

Stranput
Stranput
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

tako je bollero

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Stranput
1 mjesec prije

🖕

Djomla
Djomla
1 mjesec prije

Hrvatska propaganda

Djomla
Djomla
1 mjesec prije

Hrvatska ( providna ) propaganda uporno ponavlja kako je preko njene teritorije islo oruzje Muslimanima.Prvo: oni su to debelo naplacivali a drugo: oni su mislili da ce Muslimani samo pucati u Srbe.Medjutim Muslimani su samo cekali da se dovoljno naoruzaju i da pokazu sta misle o AGRESIJI ia sjenke.

Proslo je dovoljno vremena i vrijeme je da se vise sami ne lazete jer Vam NIKO u to niti vjeruje niti ce vjerovati.

A i AGRESOR ce Vam vremenom prestati parati usi.Sto se prije naviknete manje ce Vam smetati (badava Vam ona saborska deklaracija da Hrvatska nije bila agresor u BiH )

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Djomla
1 mjesec prije

nisu munjđosi došli preko Zagreba nego preko UN organizacije kao mirotvorci moš mislit nadrogirani islamisti i mir ,sikter sa tim vašim lažima…more m.r.š

Kiseljak
Kiseljak
1 mjesec prije

Mashalla

mbmb
mbmb
1 mjesec prije

Fratar napise isto”kad ce nasa zemlja postati stvarno nasa?”. Onda to isto i pravoslavni svestenik uradi, i otpocne se novi bratosvestenicki rat za i oko BiH.

Allah je velik - američki šuupak je još veći!
Allah je velik - američki šuupak je još veći!
1 mjesec prije

Natakarimo i Katolički tjednik 🙁 i popove-Ahdnamaše i njuhovo uvlečenje u šupče muslimanima 🙁 🙁 ! Pljuc 🙁 …