Published On: Wed, Jun 21st, 2017

DA NACIJA RASTE ZDRAVO: Slovenci uvode po jedan sat dnevno tjelesnog

Ove smo godine namijenili za sport dodatna dva milijuna eura proračunskih sredstava, a jedan od važnih budućih projekata ove vlade je uvođenje jednog sata dnevno tjelesnog odgoja za sve čenike osnovnih škola, kazao je slovenski premijer Miro Cerar na otvaranju skupštine Olimpijskog odbora Slovenije u Ljubljani.

Slovenski premijer i osnivač Stranke modernog centra (SMC) s kojom je pobijedio na izborima 2014. sin je Miroslava Cerara starijeg, nekoć poznatog gimnastičara koji je u dresu bivše Jugoslavije 60-ih i 70-ih godina osvajao medalje na olimpijskim igrama, te svjetskim prvenstvima, a najbolja disciplina bila mu je vježba na konju s hvataljkama. I majka Mire Cerara mlađeg, pokojna Zdenka Cerar bila je uspješna gimnastičarka, pa je i aktualni slovenski premijer naslijedio dosta roditeljskih sportskih gena, u mlađim danima igrao je košarku i nogomet.

Cerar je na skupštini nacionalnog olimpijskog odbora kazao da njegova vlada priprema zakonske izmjene koje će omogućiti bržu izvanrednu naturalizaciju stranih vrhunskih sportaša koji će moći ojačati slovenske klubove, a osobito reprezentativne ekipe koje se bore za svjetski vrh ili za medalje na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima.

Do sada oni nisu mogli dobiti slovensko državljanstvo ako prije toga  nisu godinu dana neprekidno boravili u Sloveniji, a to će prema novom zakonu biti moguće ako je to u interes neke od slovenskih reprezentacija i same države, najavio je slovenski premijer.

“Izražavam zahvalnost i priznanje svima vama koji radite za dobro slovenskog sporta koji nosi ime Slovenije po cijelom svijetu. Sport je doista jedan od najboljih naših veleposlanika”, kazao je Cerar.

Najavio je i propis po kojemu će slovenske reprezentacije u različitim sportovima ubuduće morati nastupati u dresovima jedinstvenog dizajna i boja, kako bi se njihova pojava identificirala s državom iz koje dolaze, što do sada nije uvijek bio slučaj.