Published On: Čet, stu 30th, 2017

CVITANOVIĆ:Pokazat ćemo se jedinstveni u ovom teškom vremenu

“Nekoliko tisuća građana Mostara okupilo se u središtu grada, zapalili su nekoliko tisuća svijeća za Slobodana Praljka, ali su se i pomolili za sve ostale koji su pravomoćno osuđeni u Haagu”, izvjestila je večeras Nova tv.

Na okupljanju je bio i Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, koji je danas sudjelovao i na izvanrednoj sjednici Hrvatskog narodnog sabora.

“Naš najvažniji zaključaj je da nam je odluka Haškog suda neprihvatljiva i ne priznajemo je jer je nedopustivo da se Haški sud vodi političkim odlukama, a ne odlukama utemeljenim na pravdi. Zamislite da u priču oko udruženog zločinačkog poduhvata bude uvedena i Hrvatska. Mi kao Hrvati u BiH smo stali prvi u obranu i svoje zemlje i naroda, a Hrvatska je pomogla tisuće i tisuće onih zbog kojih je danas osuđena za udruženi zločinački poduhvat“, rekao je Cvitanović, dodajući da će Hrvati znati odgovoriti na ove izazove kao što su znali i kroz povijest.

Mesić najodgovorniji za propuste u postupku

Cvitanović je dodao da je u cijelom postupku bilo puno propusta od svih, ali da će neke osobe nositi povijesno veliku odgovornost.

“Prvenstveno bivši predsjednik Stipe Mesić koji je dilao dokumente po Haagu cijeli sretan radeći štetu našoj šestorci i ukupno obrambenom ratu Hrvata u BiH i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja je Hrvatsku čak nazvala agresorom. Zemlju koja je najviše pomoći, čak i u oružju, pružala Armiji BiH koja se borila protiv Hrvata u BiH. Ali siguran sam da im povijest to neće oprostiti”, rekao je Cvitanović.

Dodao je da su hrvatski predstavnici poslali umirujuće poruke i ne očekuje da će tenzije rasti.

“Ali poručujem onima koji misle iz ovakve presude izvući nekakvu korist ili štetu protiv hrvatskog naroda, da ćemo znati odgovoriti i pokazat ćemo se jedinstveni u ovom teškom vremenu za hrvatski narod, a naročito nakon onoga što se danas dogodilo s generalom Praljkom. Oni koji su s njim sudjelovali u ratu znaju kakav je to borac bio, koji je spasio stotine ranjenih, donosio pomoć Armiji koja se borila protiv Hrvata u BiH. Poslao je jasnu poruku: Sve sam dao za ovaj narod, dajem na kraju i život. Iz toga se svi možemo naučiti ponašati se odgovornije i poštenije i pravednije prema svom narodu”, rekao je Cvitanović.

Rekao je da su Hrvati uvijek pružali ruku dogovoru i miru u BiH, ali u težnji da to bude zemlja ravnopravnih naroda./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x