Published On: Čet, pro 2nd, 2021

CVITANOVIĆ: Volio bih vidjeti komentar Jadranke Kosor o Križančevu selu, Uzdolu, Trusini, oduzetim političkim pravima Hrvata…

Dio političke javnosti i medija iz Republike Hrvatske jučer je na vrlo tendenciozan, površan i tobože moralno-prosvjetiteljski način, koji ukazuje na grubo nepoznavanje političke situacije u BiH, komentiralo odluku i čin predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i izaslanika Doma naroda iz te stranke, da zajedno s izaslanicima Kluba Srba glasuju za poništenje Odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka kojom se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca.

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović je za portal Centralna.ba je iznio svoja razmišljanja o navedenoj temi.

“Teško je dati i imati jedan, unison stav oko navedene teme iz više razloga, koje ću pokušati objasniti. Vidite, navedeni zakon o negiranju genocida i odluka bivšeg visokog predstavnika o njegovom nametanju je prouzrokčila najveću političku krizu u BiH od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Inače, nametnute odluke Visokih predstavnika od završetka rata pa do danas su bez ikakve dileme uvijek bile generatori permanentne političke krize u BiH. Valentin Inzko je 12 godina u BiH figurirao kao Visoki predstavnik s mandatom provođenja politike Međunarodne zajednice, a vrlo često, gotovo uvijek se ponašao kao bošnjački lobist na svjetskim adresama. Hrvatska politika u BiH generalno ima stajalište da nije dobro mandat Visokog predstavnika koristiti jednostrano, nametavši rješenja koja odgovaraju samo jednoj strani u BiH, ali i uopće nametati rješenja oko kojih postoji duboko podijeljen stav u javnosti BiH, u tom smislu i tom pravcu smatram da je bilo ponašanje kolega iz Kluba Hrvata. Vidite, problem izbornog zakona u BiH oko kojih traje rasprava gotovo 15 godina i uzrok je mnogim problemima i političkim krizama u BiH, također je plod takvih intervencija Visokog predstavnika koji je nametnut kao i ovaj o Zabrani negiranja genocida na kraju mandata jednog od bivših predstavnika, kada je već bio ispraćan iz BiH. Tu je suštinski problem. Naravno da treba odvojiti interes koji se želio postići tim zakonom, a posebno u smislu zaštite prava žrtava iz proteklog rata od politizacije cijelog slučaja, ali puno bolje i djelotvornije bi bilo kada bi domaći akteri uspjeli iznijeti određenu formu zakona koja bi zadovoljavala ove ciljeve. Mene osobno previše ne tangira što misli i kako tumači navedeno ponašanje neki novinar iz RH koji ima pravo na stav, vlastito viđenje i tumačenje određenih pojavnosti, više me razočarava ponašanje bivše premijerke i predsjednice HDZ RH Jadranke Kosor koja je, ipak, bila politički djelatna osoba i ove probleme morala bi znati i razumjeti. Ne sjećam se da je Jadranka Kosor svoja razmišljanja i stavove iznosila primjerice radi kada je visoki predstavnik suspendirao izbornu volju hrvatskog naroda u BiH i protuustavno nametnuo Vladu FBiH bez legitimnih političkih predstavnika Hrvata, a dolazila je ovdje kod nas tražiti podršku i pokazivala je puno razumijevanje za situaciju u kojoj se nalazimo.

Volio bih vidjeti njen komentar na Twitter nalogu o Križančevu Selu, o tome da li je 64 ubijena hrvatska civila od kojih su 34 nakon mjesec dana masakrirani i unakaženi te u vrećama, posredstvom Crvenog Križa vraćeni iz Zenice, ratni zločin. O Trusini, Uzdolu, logoru u Jablanici i dr., za koje bošnjački član predsjedništva Šefik Džaferović kaže da Armija BiH nije radila ratne zločine. Zašto ne kaže da Šefik Džaferović ignorira Inzkov zakon? Zašto Kosor ne govori o oduzetim političkim pravima Hrvata u BiH, zašto se ne uključi u raspravu o reformi Izbornog zakona? Ne, njeni komentari su u pravilu jednostrani i navijački, što budi ozbiljnu sumnju da se priključila nekolicini ljudi iz RH koji su zapravo otvoreni bošnjački lobisti, a nekada je ovdje dolazila lobirati za podršku od naroda koji je sada ne zanima. Dakle, osobno nisam protiv Zakona o zabrani negiranja genocida i drugih oblika ratnog zločina, ali on mora biti plod dogovora političkih aktera u BiH te donesen u redovitoj parlamentarnoj proceduri, a ne izraz bošnjačke volje implementirane preko autoriteta Visokog predstavnika, ta praksa mora biti zaustavljena. Žrtva je žrtva, ona je uvijek moralni pobjednik i tu za mene nema nikakve dileme te u tom pogledu treba zaustaviti politizaciju žrtve, te svim žrtvama osigurati mir i spokoj, a obiteljima stradalih zadovoljenje pravde i istine, kazao je Cvitanović.7HMS/

guest
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

tako je

Hodidjed
Hodidjed
1 godina prije

I ova nedojebana baba izgleda puca na mjesto visokog predstavnika kao što je nekad htio i Mesić. Aaa koji bi to bio rahatluk.Sjediš, pušeš u nargila šlaufe a High predstavnici rade za tebe.

vitina
vitina
1 godina prije

Odličan Cvitanović!
A Kosorica, je baba kojoj nedostaje bilo kakve pažnje. Prezrena, ismijana i zaboravljena.

zagi
zagi
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Kosorica je Sanaderica, dere te je aaaaa, Cvitanović prilivoda, samo trče za parama, lova sve razbija od obitelji do država…

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  zagi
1 godina prije

Nisam stekao taj dojam o Cvitanoviću, baš suprotno. Ostalo te nisam razumio.

tutu
tutu
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Kako ces steci dojam, kad uvijek trci iza Covica, a njegova sjena baca mrak jedno 5 metara! Cvitanovic je nedorastao bilo cemu, vadi ratne price i kritizira Kosor, ali ne govori o temi. Klasicna balkanska politika za neobrazovanu stoku, koja je navikla imati poglavara i diciti mu se! HDZovo glasanje bi za sve Hrvate trebalo biti sramota i ovo troje nikada vise nebi trebali biti blizu DNa ili parlamenta!

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  tutu
1 godina prije

Slažem se oko HDZ-ovog glasovanja u dosta toga sa tobom. To jest sramotno, da taj zakon nije pokvarenjak Inzko na odlasku svjesno bacio, znajući da će on u ovakvim međunacionalnim odnosima biti shvaćen i proveden kao oružje bošnjačkog unitarizma. Zadnjih mjeseci upravo svjedočimo da su bošnjački političari baš tako shvatili i da ga za to koriste. Dok Srbe i Hrvate konstantno optužuju za kršenje tog zakona, oni bez imalo stida i straha od tog zakona negiraju zločine svoje strane.
Mislim da je ovaj put Cvitanović napisao odličan osvrt na ova glasovanja oko “Inzkova zakona”. Gurati prst u oko srpskoj strani da bi bošnjačka strana još lakše sprovodila svoje podmukle ciljeve je najobičnija mazohistička glupost.

Last edited 1 godina prije by vitina
veritas
veritas
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

U posljednjim ratnim sukobima u BiH sve tri strane su počinile ratne zločine. Jedna više druga manje. Izuzetak nija ni Armija RBiH.

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  veritas
1 godina prije

Gdje sam ja tvrdio drugačije?

djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  veritas
1 godina prije

Armija Republike BiH?

Real
Real
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Vaše komentare sam rado čitao i o obliku koji je bio na poskoku ranije. Bilo je prije i drugih dobrih komentatora koji se ne pojavljuju više.

DrzavaKongo
DrzavaKongo
Šta ti kažeš na ovo?  tutu
1 godina prije

Tako je.

Kuvajtmen
Kuvajtmen
Šta ti kažeš na ovo?  tutu
1 godina prije

Klasičan baliluk. Borite se za prava Hrvata u RS
A kada je u pitanju fbih nijedan hrvat koji zagovara ravnopravnost Hrvata u fbih je odmah dio uzpa. Ko sa vama nije živio nije ni vidio Šta je prevrtanerstvo. Navečer jedno a ujutro drugo sve u duhu drago mi je ukopanog alije a sad i njegovog žutog kera zvanog trezormen po ingliš.

Duno
Duno
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Slažem se.

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Znaš li ti išta pametno reći ili samo valjati gluposti(bolje bi ti bilo da valjaš kore od bureka, kojeg stalno spominješ) i lijepiti etikete drugima.

more1965
more1965
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Stvarno si DOSADAN sa ovo Sorostlapnjom
By the way
Ja volim Burek sa sirom ne
sirnicu to se kod nas priprema za Uskrs!!!!!!!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  more1965
1 godina prije

E HansiVas Trolu stvarno si dosadan sa savijacama

Hodidjed
Hodidjed
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Inače nije dobro da se “vitina” i “haso” svađaju. Vitina je pristojan i suzdržan (kao da je otpušteni svećenik) a Haso zna dobro podyebavati ali sa burekom taj veze nema. Kakve buregdžinice. I ne zna Haso da se u to sada u Prnjavoru zove PEKOTEKA, u Kiseljaku PITARA a u Istočnom Sarajevu to radi MICA OKLAGIJICA

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Hodidjed
1 godina prije

I ja mislim tako, nije dobro da se njih dva svađaju . pozz

Nino
Nino
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Cvitanović u ovoj situaciji nema izbora, pitam se dali bi, na isti način, podržavao Čovića i da se Čoviću stvori oporba

Last edited 1 godina prije by Nino
vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Nino
1 godina prije

Ja se nadam da će Cvitanović biti prava oporba Čoviću i HDZ-u. Slaven Raguž, Cvitanović, Mario Karamatić i njihove stranke su meni bolja rješenja od HDZ-a. Mislim da bi svi oni bolje zastupali hrvatske interese od HDZ-a i Čovića. U ovo trenutku kad Čović pregovara oko izbornog zakona koji bi trebao omogućiti da Hrvati mogu birati svoje predstavnike, nitko sa “hrvatske” strane ne smije Čoviću “podmetati nogu”.

Last edited 1 godina prije by vitina
vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Da li si uopće pročitao što sam napisao? Ako jesi, nisi ništa razumio.
Nije mi uopće čudno da nisi razumio. ;))

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Pet plus .

Stipe
Stipe
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Što si se ti okomio na Vitinu? Vitina je ovdje najinteligentniji i najrealniji komentator od svih. To što ti nedovoljno pozorno čitaš njegove komentare ili ih pak ne shvaćaš, to je tvoj problem koji moraš riješiti sam sa sobom, a ne čovjeka bez ikakvi razloga vrijeđati.

more1965
more1965
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Stvarno si DOSADAN sa ovom Sorostlapnjom
By the way
Ja volim Burek sa sirom ne
sirnicu to se kod nas priprema za Uskrs!!!!!!!

Slovenac
Slovenac
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Zato joj fali promocija. Daj brate da nađemo nekoga da zažmiri i da je zguzi pa da više ne bude frustrirana.

Hrv1VukHrvatinić
Hrv1VukHrvatinić
1 godina prije

Ta će kobiletina iskompleksirana nije bitna izjava te kobile…..idemo dalje do konačne slobode i svakako BRAVO za g.Dragana Čovića!

ico
ico
1 godina prije

plati pa ces cuti, koliko para toliko muzike

Duno
Duno
1 godina prije

Jadna Croatio ko ti je sve bio na državnom vrhu.

Nino
Nino
1 godina prije

Tako je Cvitanovića, treba braniti jedinog nam predsjednika. Nadao Bog da ostanemo bez Čovića, ostali bi potpuno obezglavljena, Čović nema alternativu.

EugenSavojski
EugenSavojski
1 godina prije

Nestalo ISILovih paraaa

more1965
more1965
1 godina prije

GUDA bez mozga

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Ma ona je ono najgore kod zene

Keko
Keko
1 godina prije

Dronfulja sida

veritas
veritas
1 godina prije

Jasno da jasnije ne može biti.

Josko
Josko
1 godina prije

Šta se sad bunite.Jadranka je samo pokazala svoje pravo lice a bh Hrvati su je svojom kratkovidnjošću podržavali dok je bila u hdzu.Nažalost bh Hrvati i dalje podržavaju kriminalističku stranku u hrvatskoj i slične profile ljudi kao Jadranka.

Bake
Bake
1 godina prije

Cvitanović postao jadniji od Karamatića, govori čovićevim ustima. Ne može se braniti neobranjivo. Zna se da je Čović i njegovi poltroni glaso tako da se ne zamjeri Dodiku. Nema tu hrvatskog interesa, već samo srpski. A Ilija odrađuje stan što je dobio od Dragana kad mu je isporučio stranku (HDZ 1990). To je jedini interes i gola istina. Jadni su oni koje vi zastupate.

Španac
Španac
1 godina prije

Krivim sve hrvatske političare iz bih zašto se ne suprotstave ovim napadima propalih političara koji se svete svom narodu.ovo se naravno ne odnosi na cigu mesića jer mi nismo njegov narod. Njegov narod luta beskrajima ove planete pa ga treba poslati njima. Smrdo se šeta po Zagrebu i niko da mu kaže da više ne sere. A jadranku hitno poslati
Pahoru u Sloveniji da je smiri kao što je činio ranije. Halal mu takva rvatica.

Hođin dudliš
Hođin dudliš
1 godina prije

Svaku izjavu proislamističke klike od žutog niksica
Čudićke đaferoglua komšoglu alkosa novalića čamparaga i svih njihovih botova dokumentirati i poslati na sve svjetske institucije da vide zorno
Šta je isil na djelu. Ne treba biti puno pametan da se rađa novo zlo na europskom tlu.sjeme je davno razbacivali babo srećom upokojeni aljo .Babo žutog mrcinaš i svekar ubice sa Kcus a ne diplomirane kurve šine seke.

Human Meteor
Human Meteor
1 godina prije

nego sta je sa onih 200 “tisuća” Posavskih Hrvata?