Published On: Sri, srp 18th, 2018

Cvitanović: Bošnjaci sutra u Domu naroda žele pokazati nadmoć nad Hrvatima

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović danas je izjavio kako pet bošnjačkih stranaka na sutrašnjoj sjednici Doma naroda parlamenta FBiH namjerava pokazati kako Bošnjaci imaju nadmoć nad Hrvatima.

Govoreći o političkim pitanjima koja tište BiH, predsjednik HDZ-a 1990 dotaknuo se sutrašnje sjednice Doma naroda FBiH, kazavši kako će na toj sjednici pet najvećih bošnjačkih političkih stranaka ponovo poslati poruku Hrvatima u BiH “da većina svojim rukama može pokazati nadmoć nad manjinom” i da će “još jednom pokušati rušiti ustavne temelje BiH”.

Naime, na dnevnom redu sutrašnje sjednice je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama u FBiH kojemu je cilj izigrati presudud Ustavnoga suda BiH u predmetu “Ljubić” te obesmisliti načelo konstitutivnosti naroda te tako pretvoriti FBIH u bošnjački nacionalni entitet.

“Nije dobro to što rade, što će na silu izglasovati zakon o izbornim jedinicama, što derogiraju državu BiH u koju se najviše kunu i to neće proći”, ocijenio je Cvitanović.

Poručio je kako BiH može opstati i živjeti jedino kao zemlja ravnopravnih i konstitutivnih naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka i svih njenih građana koji se identificiraju na način koji je njima najprihvatljiviji.

Hrvatsko zajedništvo (koalicija koju je za predstojeće izbore okupila HDZ 1990), dodao je Cvitanović, bit će na prvoj crti obrane svakog nacionalnog interesa u BiH, ali ono će inzistirati i težiti kompromisu s ostalim narodima “jer ovo je zemlja u kojoj bez dogovora nema opstanka, u kojoj bez uvažavanja nema rješavanja nacionalnih pitanja”.

Inače, predsjednica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara zakazala je za četvrtak izvanrednu sjednicu tog zakonodavnog tijela na kojoj će se raspravljati i glasovati o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Bradara je sjednicu Doma naroda zakazala gotovo mjesec dana nakon što je bošnjačka većina u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH usvojila ovaj zakon. Bošnjačka javnost je pokušavala spinovati da je bilo niezvjesno hoće li će Bradara, kao članica HDZ-a koji se od početka protivi ovom prijedlogu zakona, uopće zakazati sjednicu. Ipak, to se, kako je uostalom i sama Bradara najavljivala, dogodilo.

Ostaje nam vidjeti hoće li se ovaj zakon uistinu i usvojiti, budući da je riječ o protuustavnom zakonskom aktu, koji derogira nadležnosti države BiH u odnosu na entitet Federacija BiH.

Cilj predloženog zakona je osigurati da bošnjačke političke stranke mogu u cijelosti ovladati Domom naroda FBiH, odnosno da dobiju kontrolu i nad hrvatskim Klubom izaslanika u Domu naroda FBIH, s obzirom na to da već u potpunosti kontroliraju bošnjački, srpski i Klub ostalih.

Bošnjačka javnost pak ne brine puno o tomu što je Ustavni sud odredio, nego silom pokušavaju promijeniti ustavno-pravni karakter FBiH, a time i BiH.

Bošnjački cilj je zapravo legaliziratzi “fenomen Komšić”, odnosno izbor hrvatskih političkihg predstavnika bošnjačkim glasovima.

Podsjećamo, sporni zakon o izbornim jedinicama u FBiH usvojila je bošnjačka većina u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koju čine SDA, SBB, SDP, DF i NS.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x