Published On: Uto, velj 8th, 2022

CVITANOVIĆ: Borimo se za temeljno pravo na demokraciju. Čović je odmah odbio bošnjački prijedlog koji jamči mandate HDZ-u i njemu osobno

Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH odbio je tijekom pregovora u Neumu prijedlog bošnjačkih stranaka koji bi mu skoro pa jamčio poziciju hrvatskog člana Predsjedništva i izbornu pobjedu HDZ-a BiH u hrvatskom izbornom tijelu. Potvrdio je to predsjednik HDZ-a 1990 i član Predsjedništva HNS-a BiH Ilija Cvitanović tijekom gostovanja u Podcastu Bura.

Naime, Cvitanović je rekao kako je tijekom pregovora o provedbi presuda Ustavnoga suda BiH i Europskog suda za ljudska prava koje opterećuju Izborni zakon BiH bošnjačka delegacija pokušala Čoviću ponuditi model promjena Izbornog zakona koji bi uz punu homogenizaciju biračkog tijela Hrvatima mogao značajno povećati šanse izbora vlastitoga člana Predsjedništva. Kako je riječ i dalje samo o šansama i kako bi nužno bilo da svi Hrvati “glasuju kao jedan”, Čović je taj prijedlog odbio bez i malo premišljanja. Pored toga, to su nudili u zamjenu za smanjenje ovlasti Doma naroda Parlamenta FBiH, prenosi Dnevnik.ba.

Cvitanović je pojasnio kako se zlonamjerno pravi percepcija u javnosti kako je u procesu izborne reforme s hrvatske strane riječ o tomu da se “osigurava samo Čoviću i HDZ-u da budu stalno na vlasti”, kako glasi svakodnevni bošnjački politički spin.

“Jedna od najružnijih teza je da Čović traži reformu Izbornog zakona na način da upravo njemu osobno bude zajamčeno mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH”, rekao je Cvitanović u Podcastu Bura.

“To je jedna od najružnijih teza koje su svjesno proizvedene od značajnog broja medija, kvazi političkih analitičara, političkih plaćenika iz hrvatskog naroda, da se ovdje traži rješenje kako će Čović biti izabran u Predsjedništvo. Pa briga nekog od nas ostalih Hrvata hoće li Čović biti izabran ili neće. No, to je uspjelo u javnosti napraviti antagonizam prema ukupnom procesu izmjena Izbornog zakona, naročito kod bošnjačkog naroda”, izjavio je predsjednik HDZ-a 1990.

Cvitanović pojašnjava kako je upravo to i bio cilj, jer time raste pritisak na one koji pregovaraju s bošnjačke strane da ne smiju ući u bilo kakav dogovor s predstavnicima Hrvata.

“Potpuno zlonamjerno je napravljena takva percepcija da je riječ o tomu da se osigura HDZ-u i Čoviću, stranci ili pojedincu, da dobiju mandat. Bilo je u neformalnim razgovorima priče tipa: eto ti mogućnost da budeš izabran i uvjeravanja kako će biti izabran. Naravno da je to odbijeno. Čovića to ne zanima. Ja sam to osjetio tijekom pregovora u Neumu”, rekao je Cvitanović.

Ne želim prepričavati sve razgovore, dodao je, ali čovjek je to a priori odbio, vrlo jasno, bez i malo razmišljanja i bez i malo sumnje.

“Stvari kako smo postavili u okviru HNS-a, nitko niti jednom riječju niti zarezom, nije iskočio iz tog okvira. Naš je stav dakle jasan, nema brisanja nacionalnih odrednica iz Ustava, nema brisanja nazivlja u domovima naroda, mora se znati koga taj dom naroda predstavlja”, poručio je.

Inače, u sarajevskim medijima hrvatski narod se redovito svodi pod građane drugog reda time što se zahtjeve za nesmetanim izborom legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina uporno predstavlja kao tobožnje zahtjeve koji će “vječno jamčiti ostanak na vlasti Čoviću i HDZ-u”. Time se vješto prikriva netrpeljivost prema hrvatskom narodu tako što se cijela priča oko reforme Izbornog zakona svodi na “radno mjesto” jednog čovjeka.

Podsjećamo, stranke Hrvatskog narodnog sabora traže samo dosljednu provedbu presuda Ustavnoga suda BiH u Europskog suda za ljudska prava koje opterećuju Izborni zakon BiH. Za vlastiti narod ne traže ništa što druga dva naroda već nemaju kao i povratak onog što su im oduzeli politički predstavnici Bošnjaka, odnosno poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH te nesmetan izbor vlastitih izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH i BiH.

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Zoltan
Zoltan
3 mjeseci prije

Sad je sve rekla-kazala. Koje mi dokaze imamo da je cvitanović u pravu? Ili koje dokaze imamo da je čović u pravu? Kenja kako ko hoće.

Petar
Petar
Šta ti kažeš na ovo?  Zoltan
3 mjeseci prije

Tebi je sve rekla kazala kad nisi pratio od početka

Mura
Mura
Šta ti kažeš na ovo?  Petar
3 mjeseci prije

Dobro si mu rekao.

Mura
Mura
3 mjeseci prije

O demokraciji:
Sjede nikson i broz i kaže nikson – kod nas je prava demokracija.
A broz kaže – majku ti božiju, a šta je to.
Nikson kaže – možeš predsjedniku amerike majku opsovati i ništa ti neće biti.
A broz kaže – pa i kod nas možeš predsjedniku amerike majku opsovati i ništa ti biti neće. Znači i kod nas je demokracija.

Gost
Gost
3 mjeseci prije

Čović ide u mirovinu pa ga ni mandati više ne zanimaju. Htio bio, ako može, da još jednom bude član Predsjedništva BiH. To ga interesira. A interesira i Željka. Svi se samo bore za sebe. Pošteno, pa ko koga prevari. Dok je bilo socijalizma na ovom prostoru, bilo je i uređene države. S ovim pohlepnim seljačinama, ovdje nema života.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Gost
3 mjeseci prije

Ma mrs krezo….🐏

Blanka
Blanka
3 mjeseci prije

edna od najružnijih teza je da Čović traži reformu Izbornog zakona na način da upravo njemu osobno bude zajamčeno mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH”, rekao je Cvitanović u Podcastu Bura.

Cim je drug grof dokazao da nije tako? Poslavsi druga Cvitanovica da to kaze kao neospornu cinjenicu??.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
3 mjeseci prije

Tebe Kakir drži za šiju pa i nemaš osobno mišljenje ,delirij

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee 🐉🐲
3 mjeseci prije

Argumenti ti k’o babi klimavi zubi

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
3 mjeseci prije

Ako neće normalno ide za nas ono najnormalnije HR 🇭🇷 HB ❤️🤍💙®️