Published On: Thu, Oct 3rd, 2013

Cvijanovićka za list “Die Presse”: Što je rješenje za “đavolju” državu BiH?

Mi u RS-u nećemo žrtvovati svoje pozicije, kako bi učinili BiH funkcionalnom”, izjavila je za list Die Presse premijerka RS-a Željka Cvijanović. Smiješne su joj izjave Inzka da političari iz RS-a miniraju suverenost BiH.

 List Die Presse donosi intervju sa premijerkom RS Željkom Cvijanović. Na pitanje što izjava Milorada Dodika, šefa njene stranke da je država BiH mrtva, znači za budućnost te zemlje, ona je odgovorila “Teško je diskutirati o tome štoa će se u budućnosti dogoditi u BiH. Država BiH ne funkcionira i ne može udovoljiti potrebama svojih građana. Postoje brojni primjeri za to. Nije bilo moguće donijeti ni zakon o JMBG. Stoga je RS morala da donese vlastitu regulativu.

Novinar Die Pressea podsjetio je premijerku RS kako je Dodik nazvao BiH đavolskom državom i upitao je što bi i da li bi onda kraj države bilo rješenje problema. Ona je na ovo pitanje odgovorila kako “predsjednik Dodik, kada govori o BiH ne kaže da će poduzeti korake da uništi BiH”. “On samo postavlja dijagnozu, što će se dogoditi ako se ne bude postupalo na pravi način. Mora se shvatiti i da su Hrvati u BiH nesretni, ali i da je nepobitno dalje postojanje Republike Srpske. Mi u RS-u nećemo žrtvovati svoje pozicije, kako bi učinili BiH funkcionalnom. To bi bila fasada, koja ne bi dovela ni do kakvih substancijalnih promjena.

Ali odgovornost za nefunkcioniranje BiH međunarodna zajednica pripisuje njenim političarima, prije svega Dodiku, ukazao je novinar Die Pressea i dodao kako je upravo visoki predstavnik Inzko pred Vijećem sigurnosti rekao kako su bh.. političari zakazali. “Inzko opisuje kaotičnu situaciju i disfunkcionalnost Federacije a onda kaže kako posebno uznemiruju izjave političara iz RS, kojima se minira suverenitet BiH”, pojasnila je svoj ​​stav premijerka Cvijanović i konstatirala: “To je za mene smiješno. Ono što istinski nanosi štetu BiH, to su visoki predstavnici i njihove odluke. Oni su demontirali suverenost BiH “, uvjerena je Cvijanovićeva.

Do kada se izvinjavati?

Na pitanje što misli o isprici predsjednika Srbije Nikolića za zločine koje je počinila srpska strana u BiH, Cvijanovićeva je izjavila da to nije ništa posebno i da su se prije njega mnogi političari izvinuli i dodala: “Koliko dugo se obje strane moraju još izvinjavati? Važno je da dobro surađujemo, recimo na putu ka EU. Ako se samo ispričavam, bez da poduzimamo praktične korake, to ništa ne znači za svakodnevni život građana. ”

Na pitanje kako, s obzirom na političke probleme u BiH, namjerava da potakne strane investitore da ulažu u RS Cvijanovićeva je rekla da se prvo moraju predstaviti njihovi prirodni potencijali, vodena energija, infrastrukturni projekti i turizam te je dodala “Ulagači misle da su izvještaji visokog predstavnika važni. ali oni to nisu. Važno je da su sigurne njihove investicije. Sve međunarodne institucije pišu o problemima, ali one su same dio našeg problema. Od kraja rata nismo imali nijedan proces u kojem nisu bili uključeni stranci. Ako BiH doista bude propala kao država, onda su i stranci dio njene propasti ”

Otpor popisu stanovništva

Die Presse donosi i članak o popisu stanovništva u BiH. “Četiri i pol milijuna stanovnika treba sada biti kategorizirano po vjeri. No, sve je više otpora takvoj kategorizaciji. Pored Srba-pravoslavaca, Hrvata-katolika i Bošnjaka-muslimana postoje i druge skupine koje nisu obuhvaćene.

Darko Brkan predstavlja skupinu koja se protivi ovoj kategorizaciji i traži da se građani opredjeljuju kao ljudi. “Našom inicijativom želimo postići da građani iskoriste popis u znak protesta etničkoj diskriminaciji, koja se ogleda u zakonima i Ustavu BiH. Dejtonski mirovni sporazum predviđa da u svim institucijama trebaju paritetno biti predstavljena sva tri konstitutivna naroda. No takvo uređenje ne ide u korak s vremenom .
Na posljednjem popisu Bošnjaka je u BiH bilo najviše – 44%. Kako se ovaj odnos ne bi promijenio islamska zajednica u BiH poziva svoje sunarodnjake u inozemstvu sudjelovati u popisu “, piše austrijski list Die Presse.

dw.de