Published On: Pet, ruj 9th, 2016

CVIJANOVIĆKA: Ne znam što je ambasadorima PIC-a. Stalno pričaju o otcjepljenju Srpske. Što im to treba?

BROD – Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović izjavila je da referendum o Danu Republike nije u funkciji bilo kakve destabilizacije ili disolucije BiH.
“Ne znam zašto ambasadori stalno potcrtavaju da se neće dozvoliti prekrajanje mape BiH, odnosno disolucija BiH. Nitko nije raspisao referendum o disoluciji, otcjepljenju, secesiji ili bilo čemu drugom, već smo raspisali referendum jer želimo da građani kažu da li vole, da li žele i da li podržavaju 9. 1. kao datum kada se proslavlja Dan Republike. Ne vidim potrebu da nas upozoravaju u vezi sa stvarima kojima se mi uopće ne bavimo”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Brodu.
Odgovarajući na pitanje da prokomentira jučerašnji sastanak sa ambasadorima Francuske, Italije i Velike Britanije, zamjenikom šefa Delegacije EU u BiH, te zamjenikom njemačkog ambasadora i šefa Kancelarije Ambasade SAD, ona je navela da je to bio jedan radni sastanak na kojem su ambasadori iznijeli svoj stav da nema potrebe za održavanjem referenduma.
“Predsjednik RS Milorad Dodik rekao im je da itekako ima potrebe za njegovim održavanjem i dali smo određena pojašnjenja u vezi sa realizacijom same odluke suda, kao i da postoje dva kolosijeka – jedan je taj da se održi referendum jer je on jedan od koraka u funkciji provođenja odluke Ustavnog suda, a drugi je da se izvrše određene izmjene Zakona o praznicima u jednom dijelu koji se odnosi na određenu obaveznost i ništa posebno”, istakla je Cvijanovićeva.
Ona je dodala da se na taj način izvršava ono što jeste odluka Ustavnog suda BiH.
“Pri tome mi, istovremeno, želimo da testiramo, da vidimo kakva je volja naroda, iako možemo predvidjeti kakvi će biti rezultati referenduma, ali je jako važno da tu volju naroda dobijemo kroz jednu  formalnu činjenicu kao što je referendum”, pojasnila je Cvijanovićeva.
Ona je ocijenila da se sastanak završio u dobrom razumijevanju, a svatko je imao svoj stav.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x