Published On: Uto, svi 28th, 2013

CVIJANOVIĆKA: BiH je država apsurda

BEČ – Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je u Beču da je BiH neefikasna država apsurda, da je suradnja Srbije i Republike Srpske dobra u svim oblastima i ukazala da bi bruxellski sporazum mogao otvoriti “neku novu dimenziju” u cijeloj regiji. “Vjerujem da je svaka odluka vlasti u Srbiji u funkciji građana i da se podrazumijeva da je za njihovu dobrobit”, izjavila je Cvijanović komentirajući bruxellski sporazum Beograda i Prištine.
Ona je jučer za Tanjug rekla da je moguće da će bruxellski sporazum, kao “komplicirana priča otvoriti neku novu dimenziju u Republici Srpskoj i cijeloj regiji i da se ne zna je li taj sporazum predstavlja početak ili završetak nekog procesa”.
Prema njenim riječima, moguće je da će sav ovaj prostor početi “disati nekim drugim plućima, da ima neke druge aspiracije, a moguće je da će otvoriti aspiracije na nekim drugim neuralgičnim mjestima u regiji”. 
Predsjednik Vlade Republike Srpske je ocijenila da je suradnja Srbije i Srpske prirodna i dobra u svim sferama i oblastima, da bilo kakva promjena na vlasti ne može da je ugrozi, da oko toga apsolutno postoji konsenzus na obje strane, jer svi razumiju važnost tih odnosa.
“Najprirodnija veza koja može da postoji je veza između Republike Srpske i Srbije, odnosi su dobri i u institucijskom i u osobnom smislu”, dodala je Cvijanović.
Planirani rokovi predviđeni za održavanje zajedničke sjednice dvije vlade i vijeća za praćenje sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, kako je rekla, bit će blago pomjereni, jer je Srbija suočena i rješava stvari od prioritetnog značaja.
Cvijanović je najavila da će se na tim sjednicama razmatrati sve ono što je u međuvremenu poduzeto na realizaciji zajedničkog projekta Podrinje.
Govoreći o situaciji u BiH, Cvijanovićeva je rekla da je to “država apsurda koja stalno pokazuje nedostatak kapaciteta da funkcionira“.
Kao primjer, ona je navela da BiH nije u stanju da donese ili utvrdi ni zakon o jedinstvenom matičnom broju svojih građana.
“Šta je normalnije nego da se postigne politički dogovor oko toga i riješite pitanje matičnog broja, jer je to nešto iz čega proističu sva vaša prava kao građana”, navela je Cvijanović.
On je ukazala da za nekoliko godina nije postignut dogovor ni oko raspodjele sredstava za raspoređivanje dizela za poljoprivredne proizvođače, pa je Vlada Republike Srpske morala sama da intervenirati.
“Ima puno primjera, koji kada se svedu na praktični plan, ukazuju da je BiH nemoguća misija i zemlja”, istaknula je Cvijanovićeva.
Ona je rekla da, i kada je u pitanju pristupanje Hrvatske u EU, BiH nije na vrijeme uspjela da pripremi kapacitete, dakle da građani proizvođači budu osposobljeni za ulazak susjedne države u Uniju, pa je sada u situaciji da “na vrat na nos” približavanju tog roka dovršava granične prelaze.
“Kako god da posmatrate BiH ona naprosto pokazuje deficit kapaciteta i to je realnost koju moramo uvažiti, pa će nam to pomoći da što više kapacitiramo Republiku Srpsku”, rekla je Cvijanović.
Ona je navela da su u Srpskoj reagiraliu svim situacijama, i da je ona kao premijerka rekla da će Vlada Republike Srpske reagirati i donositi mjere svaki put kada potrebe njenih građana ne bude mogla da zadovolji BiH.
“Ne možete ostaviti građane na milost i nemilost neefikasnim institucijama koje su na BiH nivou, čekajući beskonačno da donesu stvari koje su isključivo praktičnog, a ne političkog karaktera”, objasnila je Cvijanović.