Published On: Pet, lip 24th, 2016

Cvijanović: Srpska uskoro objavljuje rezultate popisa

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će Srpska objaviti svoje rezultate popisa stanovništva čim bude donesen zakon i pokrenuta odgovarajuća procedura, što će se dogoditi uskoro. “Više nije ni važno kada ćemo mi objaviti rezultate – za sedam dana ili sedam tjedana ili sedam mjeseci. Napravit pretpostavke da se mogu objaviti rezultati za Republiku Srpsku”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istaknula da su Vlada i Republički zavod za statistiku svjesni obveza koje proizlaze iz odluke Narodne skupštine Srpske u vezi sa jednostranom odlukom o objavljivanju rezultata popisa stanovništva u BiH 2013. godine i da će se ponašati u skladu s obvezama koje im je parlament dao u zadatak.

“Isto tako moramo znati da to što je Narodna skupština radila tog dana i odlučivala jeste zapravo reakcija, a ne akcija na situaciju koja se desila u Sarajevu. Šteta je počinjena i nakon toga nije otklonjena, ni u Vijeću ministara, ni u Parlamentarnoj skupštini BiH “, rekla je Cvijanovićeva sinoć za RTRS. Premijer Srpske je navela da se i danas čuju komentari da se ne želi povući jednostrana odluka o objavljivanju rezultata popisa, da to neće učiniti čak ni oni u Federaciji BiH koji su rekli da je to štetna odluka.

Cvijanovićeva smatra da takva vrsta “lomljenja stvari preko koljena” ne može donijeti ništa dobro. Ona ne očekuje da će federalna strana promijeniti tu odluku, niti da će otvoriti proces i dati priliku za usuglašavanje, bilo da je riječ o izmjeni Zakona o popisu ili o produžetku rokova za objavljivanje rezultata. “To bi bilo logično, ali u ovoj zemlji je sve nelogično. Usuđujem se reći da imam totalno pesimističke prognoze i ne vjerujem da će ljudi promijeniti svoju odluku. Slušali smo danas dužnosnike iz Agencije za statistiku BiH koji kažu da im ne pada na pamet da to urade i koji osporavaju Srpske pravo osporiti takvo nešto “, navela je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je u provedbu popisa stanovništva u BiH 2013. godine uložen trud i 50 milijuna KM da bi se dobilo ono što treba ovoj zemlji. “Na kraju dolazimo u situaciju da sve to treba biti izignorisano, da netko na silu proglasi da nešto jesu podaci popisa, nametne vam ono što govori metodologija, odnosno program za obradu podatka i da vam uskrati pravo da se s nečim ne slažete”, rekla je Cvijanovićeva.