Published On: Uto, pro 7th, 2021

CVIJANOVIĆ: RS spremna za vraćanje oduzetih nadležnosti, neće biti rata

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je RS spremna za vraćanje oduzetih nadležnosti, te da je vrijeme da se vidi što su stvarni uzroci problema, te šta je dobiveno prijenosom nadležnosti.

Cvijanović je naglasila da je potrebno sagledati na koji način se može realizirati neka uspješnija budućnost, te da stvari treba posmatrati analitički i na način koji neće prouzročiti neke posebne probleme, ali će dati mogućnost da se stvari urede na prihvatljiv način.

– To su pitanja koja zaslužuju malo širu elaboraciju. Naravno da treba svaki zastupnik prići tom pitanju na odgovarajući način, svaka politička stranaka, konačno. To su očekivanja naših građana – rekla je Cvijanović sinoć za RTRS.

Govoreći o predstojećoj posebnoj sjednici Narodne skupštine posvećenoj vraćanju oduzetih nadležnosti, Cvijanović je podsjetila da je više predlagača točaka dnevnog reda, odnosno informacija kojima se trebaju detektirati problemi i da se ide ka nalaženju rješenja.

– Ta rješenja trebaju omogućiti da sustav funkcionira, da nitko nikom ništa ne uzurpira, da nitko nikoga ne maltretira i da se svi zajedno možemo uputiti ona najvažnija pitanja kojima se rješavaju najvažniji problemi građana. Ali ne možete rješavati najvažnije probleme građana ukoliko stalno živite pod nekom presijom, u strahu da će vam netko još nešto dodatno oduzeti ili dobivate zabrinjavajuće i upozoravajuće nerealne poruke koje dolaze iz stranog svijeta – kazala je Cvijanović.

Cvijanović tvrdi da je suština stvari u tome da se otvori put za odgovarajuće razgovore, koji bi mogli trajati i do šest mjeseci, zato što će to biti neki rok u kojem se od Vlade RS traži da ponudi određena zakonodavna rješenja da bi regulirali određenu oblast.

Kazala je da RS poziva na dijalog u BiH, ali da je za to potrebno da imate partnere, koji žele razgovarajti.

– Što se tiče Hrvata u BiH mi smo dobili jasne poruke da su oni spremni razgovarati o svakom važnom pitanju. Što se tiče bošnjačkih političara, imali smo negiranje koje je došlo od Bakira Izetbegovića koji je rekao da nemaju što entiteti pričati – rekla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, “sankcije na koje oni pozivaju su stvar nemoći ili nedostatka želje da sjede zajedno s ljudima s kojima tvrde da žele živjeti zajedno i zaista pričaju i razgovaraju o određenim pitanjima”.

– Ovdje se treba vratiti nastojanjima da se oživi bilo kakav razgovor u BiH, jer bi taj razgovor mogao nas dovesti do određenog rješenja – kazala je Cvijanović.

Cvijanović je upitala je li neko iz RS bio toliko lud i rekao: “Evo, bit će rata”.

– Neće biti ovdje rata. Ni na kakvoj agendi nije rat – rekla je Cvijanović.

Naglasila je da oni iz RS brane Ustav te da to “nije secesija ni ugrožavanje teritorijalnog integriteta”./HMS/

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
djuro
djuro
8 mjeseci prije

Šta se pleka mali babin ako je babo, Bosnu, ostavio Turcima u Americi. Znao je babo da je mali blento i da bi mogao sve ushrati