Published On: Sub, stu 9th, 2019

CVIJANOVIĆ: Građani da se pripreme za slavlje

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će se “9. siječanj i dalje slaviti kao Dan Republike Srpske”, bez obzira na odluke Ustavnog suda BiH, te poručila građanima da se “spreme za slavlje naredne godine”.

Cvijanović je naglasila da Republika Srpska ima spremne odgovore na odluku Ustavnog suda BiH, koji je 29. ožujka ponovo proglasio neustavnim 9. siječanj.

“Ima ustavna, politička i demokratska sredstva i mehanizme da zaštiti svoja obilježja. Smatram da mnogi procesi u BiH idu u pogrešnom pravcu, pa tako i ovo pitanje osporavanja Dana Republike”, rekla je Cvijanović za “Euro Blic”.

Prema njenim riječima, odgovor RS na ovu besmisleno nametnutu i isproblematiziranu temu uvijek je bio adekvatan.

“Mi razmijemo da građani žele da obilježavaju 9. siječanj, dan za koji imaju puno poštovanje i shvaćaju njegov značaj. Oni koji ga napadaju nastoje ukinuti identitet Republike Srpske, koja je verificirana 9. siječanja 1992. godine. S tim se nastoji staviti “pod tepih” činjenica da je Republika Srpska nastala prije rata, prije oružanih sukoba, da smo imali izgrađene institucije, svoju teritoriju i svoju vlast”, objasnila je Cvijanović.

Cvijanović je dodala da “oni žele izbrisati taj dio povjesnog fakta i kažu da je Republika Srpska nastala u Daytonu”. Ocijenila je “da BiH nije u stanju napraviti ni najmanji korak naprijed”, ali je nekima, kako je navela, očito važnije da “napadnu” neki datum nego da se bave suštinskim pitanjima.

“Umjesto pitanja formiranja vlasti, kretanja na europskom putu, ekonomskih tema, političko Sarajevo, ali i jedan dio međunarodne zajednice, okomili su se na identite Republike Srpske”, napomenula je Cvijanovi.

Cvijanović je napomenula da Republika Srpska “ima nadležnosti da donosi Zakon o praznicima i da regulira pitanje praznika, dok na razini Bosne i Hercegovine takav zakon ne postoji”, te ponovila da je, prema tome, “obveza institucija RS da sačuvaju 9. siječanj kao praznik njenog rođenja”..

Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio je Zakon o Danu RS, odnosno 9. siječanj kao dan Republike Srpske. Zahtjev za ocjenu ustavnosti Dana Republike Srpske podnijelo je u siječnju prošle godine devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda RS. Ovo praktično znači kako 9. siječanj ne može biti obilježen kao dan Republike Srpske./Srna/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare