Published On: Sri, lip 23rd, 2021

Cvijanović: “Dosta nam je više Bakirove retorike. On želi muslimansku državu bez tri konstitutivna naroda!”

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Bakir Izetbegović (SDA) odavno jedan od najvećih faktora nestabilnosti u regiji i da njegova politika nastavlja da truje odnose i uništava šanse za pomirenje.

Na pitanje Srne da prokomentira današnju Izetbegovićevu izjavu u vezi sa Kosovom, Cvijanović je odgovorila da je “previše, pa makar to bilo i od Bakira Izetbegovića”.

Tri konstitutivna naroda

Ako je nemoralno pričati o odvajanju, rekla je Cvijanović, kako nije nemoralno voditi i dalje rat, samo drugim sredstvima, a očekivati zajednički život.

– U percepciji naroda u Republici Srpskoj, pod plaštom priče o pravljenju neke centralizirane tobože funkcionalnije BiH, krije se namjera pravljenja muslimanske države koja ne uvažava činjenicu da u njoj žive tri konstitutivna naroda sa istim pravima, ali i svojom vizijom kako treba da izgleda država ako je zajednička – rekla je predsjednica RS-a.

Ona je ocijenila da teško može da bude zajednička ako se čak ni žrtve ne tretiraju na isti način, a da ne pominje ostalo.

Cvijanović (SNSD) je upitala kakva je to država u kojoj je FBiH desetine tisuća umirovljenika ostavila bez prava na penziju iako su je zaradili prije rata na teritoriji iste te FBiH.

– To što Izetbegović optužuje one sa kojima bi navodno zajedno živio neće izbrisati sjećanje da se sa njegovom politikom povezuje učešće mudžahedina koji su na najbrutalniji način odsijecali glave i sijali smrt – rekla je predsjednik RS.

Izjave lidera SDA

Cvijanović je dodala da izjave Bakira Izetbegovića, pored toga što “urušavaju odnose u BiH, predstavljaju i direktan atak na teritorijalni integritet Srbije, ali i degradiranje institucija BiH koje ne prepoznaju nikakav subjekt pod nazivom Kosovo, već isključivo južnu srpsku pokrajinu koja se zove Kosovo i Metohija”.

– A ako već smatra da može dijeliti lekcije predsjedniku Srbije, mogao bi konačno da odgovori na pitanje ko je pokušao da ubije Aleksandra Vučića u Srebrenici i zašto počinioci i njihovi nalogodavci do danas nisu privedeni pravdi. Iskreno rečeno, dosta nam je više Bakirove i retorike i ideologije – zaključila je Cvijanović.

Dnevnik.ba

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x