Published On: Pon, kol 9th, 2021

Cvijanović: BiH može preživjeti samo decentralizirana

Cvijanović je rekla da najveći problem predstavljaju upravo inzistiranja na centralizaciji BiH.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je duboko uvjerena da BiH može preživjeti samo ako bude decentralizirana, odnosno ako u njoj bude dovoljno mjesta i za Srbe i za Hrvate i za Bošnjake.

Cvijanović je rekla da najveći problem predstavljaju upravo inzistiranja na centralizaciji BiH.

Ona je podsjetila da su nadležnosti Srpske uskraćivane tijekom mnogih godina kao rezultat direktnog miješanja međunarodne zajednice, posebno visokih predstavnika.

– Ako se usporedi originalna početna varijanta Dejtonskog sporazuma, jasno je da smo izgubili dosta nadležnosti koje su nasilno prebačene na nivo BiH, uz obrazloženje da će BiH tako postati bolja, funkcionalnija i ekonomičnija, ali dogodilo se upravo suprotno – izjavila je Cvijanović za rusku Federalnu novinsku agenciju /FAN/, prenosi Srna.

Ona je navela da je problematično to što na nivou BiH postoji more institucija koje nisu predviđene Ustavom, a koje troše ogromna sredstva koja, u stvari, treba da budu usmjerena ka entitetima.

– Tako da mi stradamo i financijski. Mnoge nadležnosti su prosto prebačene, a BiH nije postala ni bolja niti efikasnija, nego samo skupa – rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da u sferi pravosuđa odluke nameću institucije koje ne predviđa Dejton, kao što su Sud i Tužiteljstvo BiH, iako u Dejtonu piše da pravosuđe treba da djeluje u institucijama entiteta.

– Mislim da smo načinili veliku grešku, jer moguće je da do kraja nismo bili svjesni koliko je ozbiljan problem u tom periodu kada su nametani slični zakoni i smanjivane nadležnosti Srpske. Ali, od tog vremena postali smo politički zreliji – rekla je Cvijanović.

Ona je istaknula da je u zemlji u kojoj nema dijaloga krajnje složeno govoriti o povratku nadležnosti ako će se druga strana tome protiviti, ali da ne gubi vjeru u to da će se to jednom desiti i da će svi doći do razumijevanja da BiH može zajedno da funkcionira samo ako se vrati onoj matrici koja je predviđena Dejtonom.

Cvijanović je rekla da su svi narodi u BiH, putem svojih političkih predstavnika, u svoje vrijeme dali suglasnost na BiH u skladu s prvobitnim Dejtonskim sporazumom, s Ustavom, gdje su jasno propisane nadležnosti, dok na ovakvu BiH u kojoj se u praksi realizira ono što je suprotno Ustavu – nikada nije data suglasnost.

– Vjerujem da ćemo jednom dobiti mogućnost da vratimo neke nadležnosti i da će svi doći do razumijevanja da se nikuda ne može stići ako se jednostavno bude gurala `glava u pijesak` ili nasilno prisiljavalo da se “prolazi glavom kroz zid” – rekla je predsjednica Republike Srpske.

Govoreći o pritiscima Zapada na Srpsku, počevši od pitanja integracija u NATO, antiruskih sankcija do priznavanja navodnog genocida u Srebrenici, pa do upotrebe sankcija, blokiranja računa, vojnih prijetnji Eufora i NATO-a i promoviranja zapadnih interesa preko fondova NVO i medija, ona je rekla da je sve to neki globalni obrazac koji se može vidjeti u regionu, pa tako i u BiH.

– Svi oni koji nameću narativ o “štetnom utjecaju Rusije u svijetu” promoviraju ga i ovdje. Što se tiče pritisaka, postoji uvijek jedna te ista grupa zemalja koje aktivnije promovira integraciju BiH u NATO, kao i njenu centralizaciju. Prema mom mišljenju, najveći problem predstavljaju upravo inzistiranja na centralizaciji države, a ja sam duboko uvjerena da BiH može preživjeti samo ako bude decentralizirana, odnosno ako u njoj bude dovoljno mjesta i za Srbe i za Hrvate i za Bošnjake – rekla je Cvijanović.

Ona je navela da će se u centraliziranoj BiH realizirati “ofenzivni” pristup političkog Sarajeva ili političkih struktura van BiH koje nastoje da realiziraju koncept u kojem će Bošnjaci ili muslimani koji su najmnogobrojniji narod, postati većina i politički.

– U tome ja vidim najveću opasnost – poručila je Cvijanović.

guest
nije obvezno
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x