Published On: Tue, Aug 20th, 2013

“Čuvar” Starog mosta odlazi u mirovinu

Sjedokosi i bosonogi Safet Begović zvani Safa, Mostarac čije su fotografije s turistima ispred njegove živopisne zanatske radnje smještene tik uz Stari most obišle cijeli svijet, uskoro zatvara svoj dućan i odlazi u mirovinu.

Safa, koji je postao svojevrsni “zaštitni znak” i atrakcija starog dijela Mostara, kaže da sve mora prodati. Ovaj “čuvar Starog mosta”, kako su ga prozvali Mostarci, ali i turisti koji se obavezno s njim fotografiraju, nakon 38 godina, koliko je proveo radeći u Starom gradu, napušta ‘čaršiju’ i odlazi, kako je kazao, da se malo odmori.

Grad na gubitku

Brojni turisti koje smo zatekli kako kupuju Safine rukotvorine, izražavaju žaljenje zbog te njegove odluke, govoreći da će ga zauvijek pamtiti po gostoljubivosti, ali i po njegovim suvenirima. Stari grad će, dodaju turisti, mnogo izgubiti njegovim odlaskom.

Na pitanje hoće li uistinu moći ostvariti mirovinu, Safa nam kaže da ne vjeruje, ali da, usprkos tome, ima od čega živjeti. Dodaje da će probati nešto uštedjeti, a i prodat će sve što mu ne treba.

Skroman čovjek

”Imam stančić na Luci. Ja sam po prirodi skroman čovjek, hodam bos i ne treba mi mnogo. Meso svakako ne jedem, jer sam vegetarijanac”, dodao je on.

Pojedini mediji su ga, zbog toga što je, navodno, imao čak 500 žena, prozvali i mostarskim Kazanovom. No, on to negira te naglašava da nikada nije spominjao brojke iako je imao mnogo žena.

”Jednom sam se ženio i ne bih nikada više. Bila je to Njemica, profesorica engleskog jezika, ali od nje sam se razveo. Uvijek sam volio žene, to je istina, one su najljepši cvijet na svijetu”, ispričao nam je Begović.