CURU KOJA JE KRVAVA ISTRČALA IZ IMPORTANNEA NAPAO MAROKANAC: ‘Neki migranti stalno se motaju po WC-u, ponekad izlaze goli’

Iz javnog WC-a zagrebačkog Importannea u petak navečer je istrčala djevojka krvavih usana, vrišteći da je skoro silovana. Napadač je ubrzo uhvaćen, no nije optužen za pokušaj silovanja, već samo za bludne radnje.

19-godišnju djevojku napao je tri godine stariji tražitelj azila iz Maroka, koji je uhvaćen zahvaljujući zaštitaru koji ga je prepoznao kad se vratio na mjesto napada. Priveden je i ispitan, na istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda je da odluči hoće li mu odrediti istražni zatvor. Premda je žrtva mladića optužila da ju je pokušao silovati, istražitelji su napad okarakterizirali samo kao bludnu radnju, piše Večernji.

Ukoliko i bude osuđen, za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret mogao bi dobiti tek godinu dana zatvora. U istoj je situaciji i 40-godišnja žena iz Dugava, koji je tjedan dana prije pokušao silovati 27-godišnji tražitelj azila iz Afganistana.

Sličan se slučaj odvio u pothodniku Importanne centra i krajem srpnja. Zaposlenici i građani su zbog toga u konstantnom strahu.

‘Često se motaju oko WC-a i kasina’

‘Ima i naših dečki koji su neugodni, ali izbjeglice su jako bezobrazni i u WC ulaze stalno, očito ne zbog nužde nego zbog nekih drugih stvari. Iz toaleta do umivaonika nekad izlaze i obnaženi. Meni je njih žao, ima među njima i poštenih ljudi, i sama sam bila izbjeglica, ali sam se prilagodila ovoj državi, trebali bi i oni’, rekla je žena koja radi u pothodniku.

Prodavač voća je pak kazao kako ne razumije kako se incidenti mogu i dalje događati dok policajci i zaštitari patroliraju pothodnikom.

‘Skupi se po sedam azilanata i onda zure u moju kćer’

‘Mene nije strah, ali kad mi je kći na štandu, njoj nije svejedno. Skupi se tu i po sedam azilanata i onda zure u nju i ne miču pogled, ne žele se maknuti, nelagodno je. Tu se opijaju, budu cijelu noć, nekad i do šest ujutro. Vole ići u kasino i motati se oko toaleta, pogotovo petkom navečer. Proljetos su tu ispred kioska namrtvo prebili naše dečke’, ispričao je prodavač.

Napao djevojku u blizini Glavnog kolodvora

Javila se još jedna žena koja je pretrpjela napad stranca dok je šetala u blizini hotela Esplanade i zagrebačkog Glavnog kolodvora.

‘Bio je ispred mene, no očito me je vidio i zastao. Stao je i pokušala sam proći što dalje od njega no uhvatio me je za grudi i za ruku. Kad sam se pokušavala otrgnuti, počeo me psovati i nazivati kurvom’, prisjetila se djevojka, prenosi 24sata.

Vikala je da ju pusti i zaprijetila policijom, na što je on odgovorio: ‘Kome ćeš ti zvati policiju? Ja sam policija!’, rekao je nakon čega je djevojka uspjela pobjeći u obližnji kafić.

Policija je istražila i napadača uhitila za tri dana. Prepoznat je po snimkama videonadzora. Neslužbeno se doznaje kako mu to nije bio prvi napad.

‘Doveli su me na prepoznavanje iza stakla. Brzo sam ga prepoznala i potvrdila koji je od njih. Rekli su mi tad da je tražio azil u Hrvatskoj, ima 24 godine te da je kod nas došao iz Iraka. Priznali su mi da nije bio prijavljen u centru da ga ne bi tako lako pronašli’, rekla je žrtva napada.

Centar za mirovne studije upozorio je na opasnost generalizacije zbog čega se krivnja često svaljuje na kompletnu društvenu skupinu.

Važno je izbjegavati generalizacije

‘Svako nasilje treba sankcionirati bez obzira na etničku, religijsku ili bilo koju drugu pripadnost počinitelja. Važno je i izbjegavati generalizacije koje dovode do stigmatizaciji cijele društvene skupine i do širenja mržnje i straha’, poručuje CMS.

MUP-ova statistika potvrđuje navedeno. Tek 3.27 posto stranih državljana prošle je godine počinilo seksualne delikte, u što spadaju i silovanja. Od ukupno 376 počinitelja odgovornih za 81 silovanje, 15 pokušaja silovanja, 114 bludnih radnji te spolnog uznemiravanja, prostitucije, spolnog odnosa bez pristanka i spomenutih kaznenih djela na štetu djeteta, njih 12 se vode kao stranci. U Zagrebu je tijekom 2016. počinjeno 21 silovanje. Točnije, toliko ih je prijavljenih.